Uniós műholdat vitt az űrbe az egyik utolsó Ariane–5 hordozórakéta

Sikeresen útjára indult csütörtökön az egyik utolsó Ariane–5 hordozórakéta, és az űrbe szállított egy európai uniós műholdat, amely a nagy sebességű internet működtetését segíti majd Európában – jelentette be az Arianespace űrkutatási vállalat elnöke, Stéphane Israel.

Forrás: FEOL.HU2022. 09. 08. 15:48
Kourou, 2021. december 25. Az Európai Ûrügynökség (ESA) által közreadott képen az Arianespace európai ûrkutatási vállalat Ariane 5-ös hordozórakétájával felbocsátják a James Webb-ûrteleszkópot az ESA Francia Guyana-i Kourouban lévõ indítóállomásáról 2021. december 25-én. Az amerikai ûrhajózási és ûrkutatási hivatal, a NASA második igazgatójáról elnevezett James Webb a valaha tervezett legnagyobb ûrteleszkóp. Az 1990-ben indított Hubble ûrteleszkóp utódjának szánt eszköz a világegyetem legkorábbi korszakát fogja feltárni. MTI/EPA/ESA/CNES/Arianespace/JM Guillon Fotó: JM Guillon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rakétát a francia guyanai Kourou űrközpontjából indították el, és a műhold kevesebb mint félóra múlva, 3800 kilométeres magasságban levált róla – olvasható a Fejér megyei hírportál, a Feol cikkében.

Az Arianespace közlése szerint már csak három Ariane–5-ös hordozórakéta fellövését tervezik, azt követően teljesen átállnak az Ariane–6-os típusra.

A most felbocsátott Eutelsat Konnect VHTS műhold szokatlanul nagy, 6,4 tonnát nyom, és közel kilenc méter magas. Stéphane Israel közlése szerint ez már a 37. Eutelsat-műhold, amelyet az Arianespace állít pályára.

A műhold várhatóan 2023 nyarán kezdi meg működését.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/EPA/ESA/CNES/Arianespace/JM Guillon)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.