Holdkőzetből felépíthető űrbázis terveit mutatták be magyar építészek

Különleges hálószerkezettel, a Holdon elérhető alapanyagokból létesülhet állandó bázis az égitesten a Paulinyi & Partners építésziroda tanulmánya szerint – írja a Heves megyei hírportál, a heol.hu.

Forrás: Heol - Mediaworks2022. 10. 11. 14:13
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ legrangosabb űrkutatással foglalkozó rendezvényén, a párizsi Nemzetközi Asztronautikai Kongresszuson mutathatták be tanulmányukat. Az építészcsapat olyan, modulárisan bővíthető szerkezetet tervezett, amely egységes elemekből, hálószerűen épül fel, és a belsejében felállíthatók a létfenntartó rendszerek, kialakíthatók a megfelelő lakóegységek és ahol

még a Mentőexpedíció című sci-fiből megismert, önellátást biztosító burgonyaültetvénynek is jut hely.

A tervezés során a Paulinyi & Partners szakértőinek a Hold sajátos hőmérsékleti és környezeti viszonyait, valamint a logisztikai és építési kihívásokat is figyelembe kellett venniük.

A holdbázisnak az éjszakai –170 Celsius-fok és a nappali +110 Celsius-fok közötti hőmérséklet-ingadozást is bírnia kell, a szerkezetnek pedig meg kell tartania a sugárzás ellen védő, több mint 2 méter vastagságú burkolatot is. A Holdnak nincs légköre, így az épület külső és belső része között fellépő nyomáskülönbség kezelése is újabb számításokat igényelt a szakemberektől.

„Szerencsére a Hold segíti is a projektünket, hiszen az alacsonyabb gravitációnak köszönhetően az egyes elemek és így a teljes szerkezet teherbírása is nagyobb. Ezzel együtt is igazán komoly kihívást jelentett a tervezés, hiszen senki nem építkezett még másik égitesten, így nem állnak rendelkezésre ezzel kapcsolatos konkrét tapasztalatok. Épp ezért ügyeltünk arra, hogy csakis tudományosan megalapozott alaptechnológiák alkalmazásában gondolkodjunk – mondta el Németh Roland, a Paulinyi & Partners építésze, a tanulmány társszerzője. – Rendkívül költséges és bonyolult lenne például a Földről építőanyagot juttatni a helyszínre, ezért is döntöttünk úgy, hogy az ott megtalálható nyersanyagok felhasználására dolgozunk ki egy megoldást.”

A szerkezetet alkotó tartórudakat és központi elemeket a tervek szerint a Holdon gyártanák le, a felszínt borító regolit vagy holdkőzet felhasználásával.

A kőzet megolvasztásával és formába öntésével a legkülönfélébb elemek is könnyen legyárthatók, ezekből épülne fel az egész bázist lefedő kupola, amely a sugárzás mellett a meteoritoktól is óvná a létesítményt. Az egyedi felépítésnek köszönhetően a szerkezet könnyen bővíthető és akár 14 000 négyzetméteres terület is kialakítható, amelyben a modellek alapján akár 150 fős közösség is élhetne a Holdon.

„A tanulmányunk jelentős lépés az űrkutatás területén az olyan, idegen égitesteken létesítendő bázisok megtervezése felé, amelyekben ideális körülmények között élhetnek a jövőben az asztronauták – mondta el dr. Paulinyi Gergely, a Paulinyi & Partners alapító-vezérigazgatója. – Nagy megtiszteltetés számunkra, hogy a terveinket egy ilyen jelentős eseményen, az iparág legjelesebb képviselői előtt mutathattuk be. Reméljük, ha rendelkezésre áll majd a technológia, a mi terveink alapján épülhet meg az első holdbázis.”

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.

Borítókép: A holdbázis fantáziarajza (Fotó: Paulinyi & Partners)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.