időjárás 15°C Amália 2022. október 7.
logo

India 2024-re tervezi első űrhajós misszióját

Forrás: Origo.hu
2022.09.17. 09:22 2022.09.17. 09:27
India 2024-re tervezi első űrhajós misszióját

India 2024-re tervezi első űrhajós misszióját, amelyet eredetileg az idei évre tűztek ki, de a koronavírus-világjárvány miatt kénytelenek voltak elhalasztani – közölte csütörtökön Dzsitendra Szingh tudományos és technológiai ügyekért felelős miniszter – olvasható az Origó cikkében.

A tárcavezető, akit az IANS helyi hírügynökség idézett, közölte, hogy a Gaganján nevű misszióra kiszemelt űrhajósok indiai és oroszországi kiképzését a járvány hátráltatta.

Előreláthatóan jövőre terveznek egy tesztrepülést egy humanoid robottal. Az indiai űrprogram hajtóereje Narendra Modi miniszterelnök, aki egyebek között így akarja megmutatni országa növekvő szerepét a nemzetközi színtéren.

Újdelhi mindenekelőtt a tudomány, valamint a költséghatékony űrmissziók terén vár előrelépést saját űrhajós missziójától. India már most is arról ismert,

hogy viszonylag olcsón tud műholdakat fellőni az űrbe más országok részére is.

A világjárvány miatt azonban több projekt  késedelmet szenvedett, így jövőre tolódott a Csandraján–3 holdszonda indítása is, miután India második Hold-missziója kudarcot szenvedett.

Egyes szakértők ugyanakkor azt kifogásolják, hogy az 1,3 milliárd lakosú India sok pénzt költ űrprogramjára, miközben számos lakója szegénységben él.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.