India 2024-re tervezi első űrhajós misszióját

Két évet csúszik az első indiai asztronauta küldetése.

Forrás: Origo.hu2022. 09. 17. 9:22
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

India 2024-re tervezi első űrhajós misszióját, amelyet eredetileg az idei évre tűztek ki, de a koronavírus-világjárvány miatt kénytelenek voltak elhalasztani – közölte csütörtökön Dzsitendra Szingh tudományos és technológiai ügyekért felelős miniszter – olvasható az Origó cikkében.

A tárcavezető, akit az IANS helyi hírügynökség idézett, közölte, hogy a Gaganján nevű misszióra kiszemelt űrhajósok indiai és oroszországi kiképzését a járvány hátráltatta.

Előreláthatóan jövőre terveznek egy tesztrepülést egy humanoid robottal. Az indiai űrprogram hajtóereje Narendra Modi miniszterelnök, aki egyebek között így akarja megmutatni országa növekvő szerepét a nemzetközi színtéren.

Újdelhi mindenekelőtt a tudomány, valamint a költséghatékony űrmissziók terén vár előrelépést saját űrhajós missziójától. India már most is arról ismert,

hogy viszonylag olcsón tud műholdakat fellőni az űrbe más országok részére is.

A világjárvány miatt azonban több projekt  késedelmet szenvedett, így jövőre tolódott a Csandraján–3 holdszonda indítása is, miután India második Hold-missziója kudarcot szenvedett.

Egyes szakértők ugyanakkor azt kifogásolják, hogy az 1,3 milliárd lakosú India sok pénzt költ űrprogramjára, miközben számos lakója szegénységben él.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.