időjárás 15°C Amália 2022. október 7.
logo

Szélerőműparkot fejlesztenek a lettországi partoknál

Forrás: MTI
2022.09.16. 19:07
Szélerőműparkot fejlesztenek a lettországi partoknál

A lettországi partoknál tengeri szélerőműparkok fejlesztésére, kivitelezésére és közös üzemeltetésre kötött pénteken keretmegállapodást a lett fővárosban a német RWE energiaipari konszern és a Latvenergo helyi áramszolgáltató vállalat – tudósított a történésekről a német cég beszámolójára hivatkozva a Magyar Távirati Iroda.

Az együttműködés az RWE szélerőmű-technológiai tapasztalatait ötvözi a Latvenergo helyi energiapiaci és a balti államok energiaellátásában szerzett átfogó ismeretével.

Az együttműködés célja a tengeri szélenergia lettországi elterjedésének támogatása és az ország energiafüggetlenségének erősítése – jelentette be a két vállalat.

Lettországban a kormány augusztusban jelentette be a mintegy egymilliárd eurós szélenergia-fejlesztési programját. A program 2030-ra a jelenlegi 70 megawattról 800 megawattra növeli az ország szélenergia-termelési kapacitását. Lettország emellett a szomszédos Észtországgal is tervez egy közös tengeri projektet, amelynek áramtermelési kapacitása elérheti akár az egy gigawattot (GW) is.

A német RWE konszern a megújuló energiaforrások egyik vezető szereplője, és a világ második számú tengeri szélerőmű technológiai cége. Az RWE öt országban 18 tengeri szélerőműparkot üzemeltet. Az RWE célja, hogy 2030-ra a jelenlegi három GW-ról nyolc GW-ra növelje globális tengeriszélenergia-kapacitását.

Az 1939-ben alapított Latvenergo villamos és hőenergia előállításával és kereskedelmével, valamint a villamos energia elosztásával foglalkozik. Az állami tulajdonú vállalat Európa egyik legkörnyezetbarátabb áramtermelője – a villamos energia mintegy felét három nagy vízerőművel állítja elő. A Latvenergo vezető szolgáltató az elektromos mobilitás területén is.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Flickr)
 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.