Betilthatja Lettország az orosz nyelv használatát a mindennapokban

A balti ország lakosságának negyedét teszik ki az oroszok, a kormány szerint ez Putyinnak is nagy csapást jelenthet.

2022. 08. 16. 15:32
Lettország orosz követség
09 March 2022, Latvia, Riga: A large poster with a portrait of Russian President Vladimir Putin styled as a skull hangs on the façade of the Museum of Medical History in Latvia's capital Riga (inscription on the poster in German: Gemeinsam gegen Putin!) Photo: Alexander Welscher/dpa (Photo by Alexander Welscher / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) Fotó: Alexander Welscher / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Betiltaná az orosz nyelv használatát Lettország a munkahelyeken, beleértve a közszférát is – erről beszélt nemrégiben Janis Bordans, Lettország miniszterelnök-helyettese és igazságügyi minisztere a Delfi, a Baltikum híreivel foglalkozó portálnak. Hozzátette: az igazságügyi minisztérium már dolgozik a kétnyelvűség korlátozásáról szóló törvényen, amelyre – mint mondta – azért van szükség, mert

a ruszifikáció hosszú távú következményeinek egyike, hogy a lett és az orosz nyelv egyidejű használatának gyakorlata a mindennapi kommunikációban, a szolgálati helyeken és a munkahelyeken meghonosodott.

Az intézkedés egyik következménye az lenne, hogy csökkenne az orosz nyelv jelenléte a közszférában, de valószínűleg hatással lenne az olyan álláshirdetésekre is, amelyek megkövetelik az orosz nyelvismeretet vagy annak megléte esetén valamilyen előnyben részesítik a munkavállalót.

Janis Bordans szerint annak ellenére, hogy a lakosság napi szinten mindenhol használhatja a lett nyelvet, a gyakorlatban akadnak olyan helyzetek, amikor az orosz nyelv ismerete is szükséges.

Lettország orosz követség
Az orosz nagykövetség épülete Lettország fővárosában, Rigában. Fotó: Ilmars Znotins / AFP

A törvényjavaslat szerint például a bankok munkatársai nem bonyolíthatnának le telefonbeszélgetést orosz nyelven és szöveges üzeneteket is csak lett nyelven küldhetnének ügyfeleiknek. „A társadalomnak tudnia kell, hogy a lett nyelvet kell használni az üzleti kapcsolatokban és a munkahelyi kommunikációban” – magyarázta Janis Bordans. Hangsúlyozta,

be kell tiltani az orosz nyelv használatát, amely nem az Európai Unió nyelve.

Amennyiben a jogszabály életbe lép, Lettország még inkább eltávolodhat Oroszországtól és a szovjet múlttól. A Szovjetunió felbomlása után az amerikai Wilson Center adatai szerint több mint 25 millióan kerültek a határon túlra. Lettországban a körülbelül 1,8 milliós lakosság mintegy negyedét teszi ki az orosz közösség, a fővárosban, Rigában az ott élők nagyjából fele orosz ajkú. Janis Bordans szerint ráadásul az intézkedés Vlagyimir Putyin orosz elnök számára is nagy csapást jelenthet, ugyanis legfőbb szövetségesével, Aljakszandr Lukasenka belarusz elnökkel mindketten érdekeltek abban, hogy kapcsolataikat szorosabbra fűzzék, és a kötelékbe több posztszovjet államot bevonjanak.

Noha az intézkedés végrehajtására éppen az ukrajnai háború közepette kerülhet sor, nem ez az első alkalom, amikor az orosz nyelv korlátozása napirendre került: 2012 februárjában egy országos népszavazáson a résztvevők 74,8 százaléka szavazott az ellen, hogy az orosz nyelv legyen a második hivatalos nyelv. A The Baltic Times nevű, Észtországban, Lettországban és Litvániában megjelenő havilap úgy értesült, a szóban forgó törvény a tíz évvel ezelőtti szavazáson alapul. A lettországi oroszok közül többen egyetértenek azzal, hogy a lett nyelvet előnyben kell részesíteni, azonban nem tartják jó döntésnek az orosz nyelv betiltását. Szerintük nem szabad egyenlőség jelet tenni a Kreml és az orosz nyelv közé.

A CGTN kínai állami hírcsatorna pedig arról írt, Riga azt tervezi, hogy 2025-re minden 15 év alatt diák lett nyelven fog tanulni, az orosz nyelvet tanórán kívüli foglalkozás keretében sajátíthatják el. Moszkva szerint ez diszkriminatív lenne.

Az EU- és NATO-tag Lettország a kezdetektől fogva ellenezte az Ukrajna ellen indított háborút. Riga legutóbb már szinte minden orosz állampolgárnak megtiltotta a beutazást, továbbá Lettország – Észtország és Finnország mellett – szintén javasolta, hogy az EU ne adjon ki orosz állampolgároknak turistavízumot. Az ügy előreláthatólag az augusztus végére tervezett uniós külügyminiszterek találkozóján is napirendi pont lesz. Múlt héten pedig a lett parlament terrorizmust támogató államnak minősítette Oroszországot.

Lettország
Fiatalok oroszellenes tüntetésre tartanak Rigában a lett és ukrán nemzeti lobogókat viselve 2022. május 20-án Fotó: Gints Ivuskans / AFP

Míg az Európai Unió betiltotta Oroszország főbb állami csatornáinak sugárzását, Lettország minden oroszországi székhelyű csatornát szankcionált attól tartva, hogy Moszkva megpróbálhatja befolyásolni a helyi orosz lakosság háborúval kapcsolatos álláspontját.

Érdekesség, hogy egy nemrégiben közzétett közvélemény-kutatás szerint a lettországi orosz lakosság csupán 40 százaléka ítéli el a háborút, szemben a teljes lakosság 73 százalékával.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnökről készült, karikatúra-jellegű plakát lóg a rigai Orvostörténeti Múzeum épületének falán 2022. március 9-én (Fotó: AFP/DPA/Alexander Welscher)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.