Hold körüli pályára állt a NASA Capstone műholdja

A NASA Capstone műholdja négy hónappal az indítása után megérkezett a Holdhoz – olvasható a Híradó.hu cikkében. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) helyi idő szerint vasárnap este jelentette be, hogy a kis műhold ráállt a Hold körüli tervezett pályára.

Forrás: Híradó.hu2022. 11. 14. 8:34
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mikrohullámú sütő méretű űreszköz most a Hold körül kering, a tervezett Gateway űrállomásnak szánt pályán. Ezzel a későbbiekben felépített állomást érintő lehetséges kockázatokat akarják előre kiszűrni, tervezett pályájának stabilitását kitapasztalni.

A CAPSTONE (Cislunar Autonomous Positioning System Technology Operations and Navigation Experiment) június végén indult Új-Zélandról a Rocket Lab cég Electron rakétájának fedélzetén.

 

Felbocsátására a NASA Artemis-programjának keretében került sor, amelynek célja, hogy ismét amerikai űrhajósok szálljanak le a Holdon.

A NASA honlapja szerint a Capstone az elmúlt négy hónapban egy olyan útvonalon közelítette meg a Holdat, amely „a mélyűrben a gravitációs kontúrokat követi, és lehetővé teszi, hogy az űrhajók kevés energiát felhasználva érjék el céljukat”.

A Gateway űrállomás, amelynek létrehozásában az Európai Űrügynökség (ESA) is közreműködik, fontos bázisa lesz a Holdra tervezett misszióknak, illetve a későbbiekben a Marsra induló expedícióknak.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Borítókép: illusztráció (Fotó: Twitter)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.