időjárás 5°C Vilma 2022. december 5.
logo

Hold körüli pályára állt a NASA Capstone műholdja

Forrás: Híradó.hu
2022.11.14. 08:34 2022.11.14. 14:43
Hold körüli pályára állt a NASA Capstone műholdja

A NASA Capstone műholdja négy hónappal az indítása után megérkezett a Holdhoz – olvasható a Híradó.hu cikkében. Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) helyi idő szerint vasárnap este jelentette be, hogy a kis műhold ráállt a Hold körüli tervezett pályára.

A mikrohullámú sütő méretű űreszköz most a Hold körül kering, a tervezett Gateway űrállomásnak szánt pályán. Ezzel a későbbiekben felépített állomást érintő lehetséges kockázatokat akarják előre kiszűrni, tervezett pályájának stabilitását kitapasztalni.

A CAPSTONE (Cislunar Autonomous Positioning System Technology Operations and Navigation Experiment) június végén indult Új-Zélandról a Rocket Lab cég Electron rakétájának fedélzetén.

 

Felbocsátására a NASA Artemis-programjának keretében került sor, amelynek célja, hogy ismét amerikai űrhajósok szálljanak le a Holdon.

A NASA honlapja szerint a Capstone az elmúlt négy hónapban egy olyan útvonalon közelítette meg a Holdat, amely „a mélyűrben a gravitációs kontúrokat követi, és lehetővé teszi, hogy az űrhajók kevés energiát felhasználva érjék el céljukat”.

A Gateway űrállomás, amelynek létrehozásában az Európai Űrügynökség (ESA) is közreműködik, fontos bázisa lesz a Holdra tervezett misszióknak, illetve a későbbiekben a Marsra induló expedícióknak.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Borítókép: illusztráció (Fotó: Twitter)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.