időjárás 1°C Melinda , Vivien 2022. december 2.
logo

Nem múlta felül elődjét a legújabb operációs rendszer

Forrás: Origo.hu
2022.11.05. 18:08 2022.11.05. 18:10
Nem múlta felül elődjét a legújabb operációs rendszer

A tavaly október eleji elérhetővé válását követően a Windows 11 hónapokig futótűzként terjedt, ami nem okozott meglepetést, hiszen ingyen telepíthető a vele hardveresen és szoftveresen kompatibilis, Windows 10-es számítógépekre – olvasható az Origo cikkében

Viszont a tavasz elején behúzta a kéziféket, ami főként annak tudható be, hogy a megmaradt Windows 10-es konfigurációkon hivatalosan nem futtatható.

A StatCounter globális statisztikái szerint a jelenleg Windowst futtató számítógépek 71 százalékán Windows 10 dolgozik, míg a Windows 11 részesedése csupán 15%. 

A körülményeket figyelembe véve az utóbbi nem feltétlenül tűnhet tragikusnak, de további kontextusként még a Windows 7-nek is van közel tíz százalék piaci részesedése, pedig 2020. január 14-én megszűnt a kiterjesztett terméktámogatása, jövőre pedig egyszer és mindenkorra sírba teszi a Microsoft.

Mindezek fényében a legérdekesebb kérdés, hogy a Microsoft vajon meddig kívánja támogatni a Windows 10-et. 

A jelenlegi álláspont szerint várhatóan csak 2025 közepéig fog garantáltan biztonsági frissítéseket készíteni az előző rendszeréhez, viszont amennyiben a Windows 11 ilyen sebességgel folytatja a térnyerést, akkor teljesen irreális a támogatásának három éven belüli megszüntetése.

Jó esély van rá, hogy életciklus tekintetében a Windows 10 lesz a következő Windows 7 – írja az Origó.

Az eredeti cikk IDE kattintva érhető el.
Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.