időjárás -3°C Aranka 2023. február 8.
logo

Diszlexiásoknak szánt kütyübe kötött bele a Microsoft

Forrás: Origo.hu
2022.10.09. 12:53 2022.10.09. 12:54
Diszlexiásoknak szánt kütyübe kötött bele a Microsoft

Nem volt szerencsés Word Windows névre keresztelni az olvasást segítő eszközt.

A termékek piacra dobása előtt érdemes jelentős mennyiségű időt rászánni a neveik kitalálására, hiszen hozzá kell járulniuk az értékesítéshez, nem lehetnek sértőek, és el kell kerülni a bejegyzett védjegyekkel való ütközést is – olvasható az Origo cikkében.

Az utóbbi nem sikerült a brit Kate McKenzienek, aki úgy döntött, hogy piacra dobja a diszlexiás gyermekének kitalált olvasássegítő műanyag kütyüt, ám megfontolatlanul Word Windows névre keresztelte, ezzel együtt pedig az üzlet miatt létrehozott vállalkozásának is ezt a nevet adta.

A találmány egy rendkívül egyszerű műanyag kütyü, amely kitakarja olvasás közben a szöveg jókora részét, csak az állítható hosszúságú ablakában láthatóak az írásjelek, a gyermeke esetében a használata jelentősen javította az olvasás hatékonyságát. Sajnos a Microsoft ügyvédei nem voltak elragadtatva a Word Windows névtől, a kettő közül inkább az Windows szócskát kifogásolták.

McKenzie kétségbeesett, hiszen a Microsoft ügyvédeinek színre lépésekor már csak napokra volt a forgalmazás megkezdésétől, jelentős mennyiségű energiát és pénzt fektetett a kütyü piacra dobásába, ki volt nyomtatva az első körben legyártott termékek csomagolása is.

 Szerencsére sikerült tisztességes megoldást találni a problémára, a Microsoft ügyvédeinek javaslatára elhagyta a többes számot jelölő betűt a névből, a terméket és a cégét is átnevezte „Word Window"-ra, ezzel pedig lezárult az ügy.

Érdekességként az új név logikailag is helytállóbb, hiszen egyetlen ablak található az eszközön, ráadásul egyszerre csak egyet használnak belőle a diszlexiások. Igazából nem világos, hogy „szóablak" helyett miért „szóablakok" névre keresztelte, sok kellemetlenséget megspórolt volna magának.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.