Diszlexiásoknak szánt kütyübe kötött bele a Microsoft

Nem volt szerencsés Word Windows névre keresztelni az olvasást segítő eszközt.

Forrás: Origo.hu2022. 10. 09. 12:53
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem volt szerencsés Word Windows névre keresztelni az olvasást segítő eszközt.

A termékek piacra dobása előtt érdemes jelentős mennyiségű időt rászánni a neveik kitalálására, hiszen hozzá kell járulniuk az értékesítéshez, nem lehetnek sértőek, és el kell kerülni a bejegyzett védjegyekkel való ütközést is – olvasható az Origo cikkében.

Az utóbbi nem sikerült a brit Kate McKenzienek, aki úgy döntött, hogy piacra dobja a diszlexiás gyermekének kitalált olvasássegítő műanyag kütyüt, ám megfontolatlanul Word Windows névre keresztelte, ezzel együtt pedig az üzlet miatt létrehozott vállalkozásának is ezt a nevet adta.

A találmány egy rendkívül egyszerű műanyag kütyü, amely kitakarja olvasás közben a szöveg jókora részét, csak az állítható hosszúságú ablakában láthatóak az írásjelek, a gyermeke esetében a használata jelentősen javította az olvasás hatékonyságát. Sajnos a Microsoft ügyvédei nem voltak elragadtatva a Word Windows névtől, a kettő közül inkább az Windows szócskát kifogásolták.

McKenzie kétségbeesett, hiszen a Microsoft ügyvédeinek színre lépésekor már csak napokra volt a forgalmazás megkezdésétől, jelentős mennyiségű energiát és pénzt fektetett a kütyü piacra dobásába, ki volt nyomtatva az első körben legyártott termékek csomagolása is.

 Szerencsére sikerült tisztességes megoldást találni a problémára, a Microsoft ügyvédeinek javaslatára elhagyta a többes számot jelölő betűt a névből, a terméket és a cégét is átnevezte „Word Window"-ra, ezzel pedig lezárult az ügy.

Érdekességként az új név logikailag is helytállóbb, hiszen egyetlen ablak található az eszközön, ráadásul egyszerre csak egyet használnak belőle a diszlexiások. Igazából nem világos, hogy „szóablak" helyett miért „szóablakok" névre keresztelte, sok kellemetlenséget megspórolt volna magának.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.