Egymillió felhasználót fog riasztani a Facebook

Azonnal jelszót kell változtatniuk, kártevő mobilappok lopták el a belépési adataikat.

Forrás: Origo.hu2022. 10. 08. 10:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azonnal jelszót kell változtatniuk, kártevő mobilappok lopták el a belépési adataikat – olvasható az Origó cikkében.

Gigantikus adathalászati incidensről számolt be a Facebook, nemsokára világszerte egymillió felhasználójának fog értesítést megjeleníteni, hogy azonnal változtassa meg a szolgáltatásban használt jelszavukat, mert illetéktelenek kezébe került az információ.

Jelen esetben nem a Facebook volt a hunyó, az érintett felhasználók olyan kártevő appokat telepítettek az App Store vagy a Play Áruház kínálatából, amelyek az első indításukkor pusztán adathalászati célból kötelező facebookos bejelentkezést kértek. 

Akik gyanút fogtak és nem voltak hajlandók belépni, azok nem fognak értesítést kapni, csak az áldozattá váltak számíthatnak a riasztás megjelenésére.

A Facebook szerint az adathalászok normál és üzleti felhasználói fiókokra egyaránt vadásztak, többek közt képszerkesztőknek, fotófilterezőknek, kamerás appoknak, VPN-szolgáltatásoknak, horoszkópos appoknak, fitneszappoknak, továbbá üzleti jellegű alkalmazásoknak álcázták a csali szoftvereiket.

Nem világos, hogy kik állnak a kampány mögött és mit kezdtek a begyűjtött belépési adatokkal. 

A Facebook körülbelül négyszáz adathalász mobilappot azonosított, mindegyikről értesítette az Apple és a Google illetékeseit, hogy töröljék azokat a programboltjaikból.

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.