Ybl- és Kossuth-díjas építészek 2016-ban

Egy kolléga Magyarország Kiváló Művésze díjat is kapott. Nézzük, kik ők!

Őrfi József
2016. 03. 18. 12:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szemben az előző kormányzati ciklus gyakorlatával, mikor még a Belügyminisztériumhoz(!) tartozott a teljes magyar építésügy, idén már nem a BM aulájában került sor az Ybl-díjak átadására. A Belügyminisztérium egyéb kitüntetései között kiosztott építészeti életműdíj nem igazán illett a katonás hangulatba. Ybl-díjjal legalább 15 év kimagasló, egyéni, önállóan tervezett alkotásait, építészeti, alkotói, oktatási tevékenységét ismerik el, így nehezen illett össze a két szakterület, de ezt a döntéshozók is belátták.

Mivel nem kulturális, illetve lehetséges gazdasági jelentőségük alapján kapnak önálló minisztériumot az egyes szakágak, ezért jobb híján a nem létező építésügyi minisztérium helyett mi más, mint napjaink Magyarországának polihisztor csúcsminisztériuma, a Miniszterelnökség vette át a szakma legfelsőbb irányítását a Belügyminisztériumtól. Az itt folyó, magas színvonalú, előkészítő szakmai munka egyelőre rendre politikai csatározások játszóeszközévé válik – mi más is lehetne egy erről szóló struktúrában –, de azt el kell ismerni, hogy legalább az idei Ybl-díj kiosztója a helyére került: a díjakat stílszerűen az Ybl Miklós által tervezett Várkert Bazár Ybl-szoborra néző helyiségében adták át. Az építészet azonban nemcsak a díjosztó helyszínét tekintve került méltó helyére, az idei Kossuth-díjasok között is találunk építészt.

Hőnich Henrik letisztult, egyedi gondolatvilágú alkotásaiért, oktató tevékenységéért, szakmai ismeretterjesztő munkásságáért és aktív szakmai közéleti szerepevállalásáért részesült Ybl-díjban. A közkedveltségnek örvendő építész, a Magyar Építész Kamara alapító tagja személyesen már nem vehette át a kitüntetést, pár nappal a díjátadó előtt hunyt el.

Lantay Attila, Székesfehérvár főépítésze építészként, oktatóként, az építészet társadalmi elfogadottságáért végzett munkájáért vehette át az elismerést. Lantay korábbról már a Pro Architectura és a Hild János-díjakat is átvehette munkája elismeréseként.

Viszlai József, Miskolc korábbi főépítésze értékmentő és értékteremtő szakmai munkásságáért kapta meg a legrangosabb építészeti díjat.

Két további építész is magas elismerésben részesült idén: Nagy Ervin korábbi országos főépítész Kossuth-díjat, Szegő György pedig Magyarország Kiváló Művésze díjat kapott. Nagy Ervin legismertebb munkája a Széna téri Hattyúház, a Kossuth-díjat a magyar népi építészet forma- és motívumvilágából merítő munkásságáért, az építészetpolitika és érdekképviselet területén végzett munkájáért kapta.

Szegő György korábbról már Jászai Mari-díjas, 2014-ben Ybl-díjat kapott. A Műcsarnok ügyvezető igazgatója, építészeti folyóiratok, kötetek szerzője, elismert szakíró.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.