A vasút túloldalán terjeszkedik a Liget Budapest

Megújítják a zöldfelületet és egy régi épületet. A szocreált elbontják.

Őrfi József
2016. 04. 16. 10:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Liget Budapest Projekt által alkalmazott recept pragmatikusan gondolkozva ígéretesnek tűnik: ami régi és elavult – legyen az szétesni készülő szocreál kockaház vagy repedezett betontenger –, bontsuk el. A régi épületek helyére tegyünk új, nemzetközi színvonalú épületeket, a felbontott aszfalt helyére pedig terjesszük ki a zöldfelületet. A park többi részét – legyen az értékes, de rossz állapotú századfordulós épület, értékes, de öregedő növényállomány – újítsuk meg.

A receptet a vasút mögötti területen is alkalmazni fogják. Az egykori Szabolcs utcai kórház helyén álló elavult kockaházakat, földszintes lepényépületeket elbontják, az értékes régi épületet viszont megmentik. Az elbontott épületek által elfoglalt helyen úgy fér el egy hatalmas új, hogy közben lehetőség nyílik a terület egykori közterének újbóli kialakítására, a zöldfelületek növelésére.

A fent említett új épület lesz az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ, rövidítve OMRRK. A tervek szerint a hangzatos nevű intézményben fogják tárolni, illetve restaurálni a Városligetben álló és ide költöző múzeumok éppen nem kiállított anyagait. A Szépművészeti, a Nemzeti Galéria és a Néprajzi Múzeum számára közös raktárként szolgáló épület összesen 37 ezer négyzetméteren valósul meg. A projekt érdekessége, hogy míg a Városliget új múzeumainak tervezésére elismert nemzetközi sztárépítészeket kértek fel, az építészeti szempontból szintén igen magas színvonalú OMRRK-t egy korábban inkább kiállítástervezőként ismert magyar építésziroda jegyzi.

A Narmer Stúdió azért tervezte tagolt alaprajzúra az új, modern épületet, hogy az logikájával illeszkedjen a rekonstruálásra kerülő volt izraelita kórház épületéhez. A korábbi elképzelés szerint átvették volna a régi kórház téglaanyag-használatát is, de a legújabb látványtervek szerint ezt mégis elvetették. A tervezők szemmel láthatóan nem vesztek el a részletekben, az időtállónak ígérkező épület értékét inkább az arányokkal és archaikus elemek átértelmezésével kívánták elérni.

A területen a fejlesztést követően napközben publikus közparkot alakítanak ki, ami esténként zárva lesz. A raktározási épületben múzeum nem fog működni, de azért látogathatóvá teszik. A fejlesztés további érdekessége a pozíciójában rejlik: ha később az egykori kórház teljes területét rehabilitálják és megvalósul a Nyugati pályaudvar mögötti területre beharangozott fejlesztés is, akkor a megújuló Városligettel együtt egybefüggő új városrész jöhetne létre. Az OMRRK építkezését már elkezdték, a tervek szerint 2018-ra épül fel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.