Íme az egyetlen kontinens, ahol nem jelent meg a koronavírus

Szigorú ellenőrzések biztosítják, hogy az oda látogató kutatók biztonságban végezhessék munkájukat.

Forrás: beol.hu2020. 08. 07. 9:46
Antarktisz, 2011. december 28. Az Araon nevû dél-koreai jégtörõ által vágott csatornán halad a Szparta nevû orosz halászhajó az Antarktisznál. A Szparta 32 matrózzal a fedélzetén december közepén jégtáblának ütközött, s negyvenszer tíz centiméteres lék keletkezett rajta. A lyukra sikerült lékponyvát tenni, s a legénység tíz napon át szivattyúzta a hajófenéken felgyülemlett jéghideg vizet. Az Araon segítségével ideiglenes befoltozták a lyukat, a végleges javításra Új-Zélandon került sor. (MTI/EPA/YNA) Fotó: YNA
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Antarktisz maradt a világon az egyetlen kontinens, amely mentes az új koronavírus okozta Covid-19-től, köszönhetően elsősorban a szigorú biztonsági előírásoknak- írja a BEOL.hu

Kéthetes karantén után utazhatnak a kutatócsoportok az Antarktiszra az új-zélandi kormány döntése szerint.

Annak érdekében, hogy ez így is maradjon, az új-zélandi kormány a kontinensre utazó kutatócsoportoknak két hét karantént rendelt el a csendes-óceáni szigetországban.

A melegedés kezdetével a déli féltekén kezdetét veszi a szezon az antarktiszi kutatóbázisokon.

Az új-zélandi hatóságok az első kutatócsoportot pénteken várják az Egyesült Államokból, a tudósoknak 14 napot kell karanténban tölteniük és kétszer tesztelik őket azelőtt, hogy augusztus 24-én elutaznak a jég birodalmába – jelentette be Winston Peters új-zélandi külügyminiszter csütörtökön.

Már a jég birodalmába sem léphetnek be elővigyázatosság nélkül a tudósok.

Az Antarktisz az egyetlen kontinens, amely mentes a Covid-19-től. A kutatóállomások utánpótlásának biztosítása Új-Zélandon keresztül létfontosságú az ott dolgozó emberek, köztük új-zélandiak biztonsága és jóléte érdekében, csakúgy, mint a hosszú távú kutatóprogramok biztosítása céljából– tette hozzá Peters.

A koronavírus-járvány miatt idén valamennyi antarktiszi kutatóprogram személyzetét csökkentették. Évente általában mintegy háromezer ember vesz részt ezekben a programokban, a szezon augusztustól márciusig tart. Idén azt tervezik, hogy mintegy 800 kutató fog dolgozni.

A kutatók többsége az amerikai antarktiszi program keretében érkezik Új-Zélandon keresztül, de olasz és dél-koreai kutatók is a szigetországon keresztül jutnak el az Antarktiszra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.