Különleges gyémántot találtak az ikonikus lesothói bányában

A cég néhány hete is talált ott egy nagy méretű drágakövet.

Forrás: MW2020. 09. 06. 17:29
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiemelkedő nagyságú, 233 karátos fehér gyémánt megtalálásáról adott hírt az ikonikus lesothói gyémántbányából, Letšengből az üzemeltető Gem Diamonds. A cég néhány hete is talált ott egy nagy méretű drágakövet – írja az Origo.

A 3100 méteres tengerszint feletti magasságon található Letšeng a világ egyik legmagasabban fekvő bányája. Különleges lelőhely azért is, mert számos nagy értékű lelet került már elő onnan. Amióta a mostani üzemeltetője 2006-ban átvette, több mint 60, egyenként 100 karátosnál is nagyobb követ emeltek ki, a megannyi kisebb találatról már nem is beszélve.

Legutóbb, augusztus második felében egy hatalmas, 442 karátos nyersgyémánt került elő a bányából.

A mostani 233 karátos találat úgynevezett II. típusú fehér gyémánt, ahogy az előző lelet is. Ezek a kövek nagyon ritkák, a természetes gyémántok alig néhány százalékát teszik ki. Általában nagy méretűek, szabálytalan alakúak, és hosszú idő alatt, igen nagy nyomáson alakultak ki. Nagy tisztaságúak, semmilyen, vagy csak alig mérhető szennyeződéseket tartalmaznak.

A napokban kiemelt, 233 karátos fehér gyémánt értéke egyelőre nem ismert. A cég azt közölte, kiváló, drágakő minőségű leletről van szó. Viszonyításként: az augusztusban kiemelt, ennél nagyobb kő értékét első becslésként 18 millió dollárra, azaz 5,5 milliárd forintra taksálták.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.