Megközelítette Kína keleti partjait a Majszak tájfun

A Majszak Japántól Dél-Korea felé vette az irányt, ahol várhatóan szintén lecsap a héten.

Forrás: MTI2020. 09. 01. 11:17
null
Japán, 2019. augusztus 9. A NASA amerikai ûrkutatási hivatal Földi Obszervatóriuma által 2019. augusztus 7-én készített mûholdfelvétel a Lekimának elnevezett tájfunról (b) és a Krosa trópusi viharról (j) Japán felett. A Lekima miatt a Japán déli részén fekvõ Isigaki, Mijako és Okinava szigetén, 15 ezer háztartásban nincs áram, 68 légi járatot töröltek, leállították a térségben lévõ szigetek közötti kompforgalmat. A trópusi ciklon elérte Tajvan keleti partját, és Kína felé halad. MTI/EPA/NASA Földi Obszervatóriuma Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megközelítette Kína keleti partjait kedden a szupertájfunná nyilvánított Majszak tájfun – derül ki kínai sajtóbeszámolókból.

A kelet-kínai Vencsou város egyik hírportáljának jelentése szerint a tájfun középpontja helyi idő szerint délelőtt tíz órakor a Kelet-kínai-tengeren található, dél-koreai Csedzsu-szigettől mintegy 710 kilométerre délre lehetett, ezen a részen az erőssége elérte a 16-os – szupertájfun – fokozatot. A Vencsounak otthont adó Csöcsiang tartomány partjainál kedden 8–10-es erősségű, szerdán pedig 7-9–-es erősségű ciklonra számítanak, ezért a helyi meteorológiai hivatal kék riasztást adott ki, a tengerre szállt hajókat pedig visszatérésre szólították fel.

A kínai katasztrófavédelem előrejelzése szerint a tájfun csütörtök estig elérheti Kína északkeleti régióját. A várhatóan érintett területeket óvintézkedések elvégzésére szólították fel, különös tekintettel az árvízvédelmi előkészületekre.

A japán sajtó beszámolói szerint a Majszak tájfun kedden az ország déli szigeteire zúdított özönvízszerű esőt, amelyet tomboló szél kísért. A Majszak Japántól Dél-Korea felé vette az irányt, ahol várhatóan szintén lecsap a héten.

A japán meteorológiai ügynökség jelentése szerint a tájfun maximális óránkénti sebessége eléri a 180 kilométer/órát, de helyenként 252 kilométer/órás szélkitörésekkel jár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.