A hongkongi South China Morning Post című lapban megszólaló környezetvédők előremutatónak tartják a tervet, és úgy vélik, ez az első lépés fontos a cápauszony-kereskedelem teljes betiltásához vezető úton.
Andy Cornish, a WWF természetvédelmi szervezet hongkongi igazgatója üdvözölte a kezdeményezést, s kifejezte reményét, hogy tartományi és helyi szintekre is kiterjesztik. Egyúttal felszólította a hongkongi kormányzatot: tegyen határozott ígéretet arra, hogy a különleges igazgatású város hivatalos rendezvényein szintén nem fognak felszolgálni cápauszonyt.
A rendelkezés bevezetésének határidejét az interneten véleményt nyilvánítók közül sokan feleslegesen hosszúnak tartják. Volt, aki ironikusan feltette a kérdést: mindez azt jelenti-e, hogy a kiváltságos tisztviselőknek igyekezniük kell kihasználni az időt a közpénzből való lakmározásra.
A Hszinhua hírügynökség hírében az szerepel, hogy a kormány a pénzügyi szervekkel együttműködve fogja ellenőriztetni a korlátozások betartását, az adófizetők pénzének luxusételekre, ünnepélyes fogadásokra költését.
A bejelentés nyomán a médiában emlékeztetnek arra, hogy a javaslatot, amely szerint teljes körűen meg kellene tiltani a cápauszony forgalmazását, a kínai törvényhozás tavalyi ülésszakán harminc képviselő terjesztette elő a fogyatkozóban lévő cápaállomány védelme érdekében.
A WildAid nevű természetvédelmi szervezet szerint a halászok évente 70 millió cápát pusztítanak el, és már az ismert cápafajták 17 százalékát juttatták a kihalás szélére. A drága ínyencség legnagyobb felvásárlója Kína.
Becslések szerint a cápauszonypiac kereskedelme 50–80 százalékban Hongkongban zajlik, s a korlátozásokat és tiltást követelő tiltakozásoknak eddig mind a szárazföldi Kínában, mind Hongkongban ellenálltak. Egyes szállodák viszont már levették étlapjukról a kedvelt levesfélét, és a világon több mint tucatnyi ország tette tiltólistára.

Megrázó képek kerültek elő az M5-ös autópályán történt brutális balesetről