A tisztiorvosi szolgálat legfrissebb jelentése szerint 2011. november 1. óta összegyűjtött adatok mérlege szerint összesen 232 esetben érkezett jelentés túlzott energiaital-fogyasztással összefüggő eseményről, rosszullétről, kellemetlen tünetekről. Miképpen fajulhattak el a fogyasztási szokások az energiaitalok terén? Ha klasszikus túladagolásról nem is beszélhetünk, a fiatal generáció számára teljesen természetes a napi életvitelszerű fogyasztása.
A prémium kategóriás termék
Hazánkban a kilencvenes évek közepe táján bukkant fel újdonságából adódóan a hazai partikultúra prémium kategóriás kiegészítőjeként. Az energiaital szépen fokozatosan beépült a hazai vendéglátásba, egyes röviditalokkal keverve long drink koktélként, és önmagában is. A nagy áttörést az ezredforduló hozta meg, amikor is kezdett megjelenni az olcsóbb, de ízben és összetételben egymással nagy átfedésben lévő energiaitalok sora, ami a nagyközönség, többek között a fiatal, kispénzű, szórakozni vágyó fiatalok számára is elérhető közegbe hozta az energiaitalokat. Ezzel egy időben és ennek hatására – főleg a fiatal korosztálynál – egyre nagyobb szerepet kaptak a taurinos cukros italok.
A mindennapi élet része
Koffein
A koffein fehér színű, keserű ízű, kristályos vegyület. A kávéban (1-1,5%), teában (2-5%) is megtalálható, de kis mennyiségben a kakaóbab is tartalmazza. A központi idegrendszert és a szívműködést stimulálja, javítja a szellemi funkciókat, csökkenti a fáradtságot és álmosságot. Az agy légzőközpontjának ingerlése révén növeli a légzés térfogatát és frekvenciáját. Az izmok teljesítőképességét fokozza. A nem kábító fájdalomcsillapítók hatását erősíti, elsősorban fejfájás esetén hatásos. Túladagolása (szakértők szerint napi 3 adag kávé felett) veszélyes lehet, növeli az infarktus és az agyvérzés kockázatát.
Az energiaital már nemcsak a hétvégi bulizás vagy az éjszakába nyúló vizsgákra készülés folyékony kelléke lett, hanem beépült a hétköznapi folyadékfogyasztásba is. Az automatából nyert műanyagpoharas kávénál jóval divatosabb a kiszerelés.