Hatmillió német él vegetárius étrend szerint. Félmillióra rúg azok száma, akik a más egyéb állati eredetű táplálékot is, mint a tej, tojás, sajt, megvonják maguktól, ők a vegánok. A vegetáriusok nem fogyasztanak olyan terméket, amely halott állatból készül (kolbász, hús, hal, szárnyas). Bármilyen viccesnek is hangzik, de a gumimaci is állati eredetűnek számít, mivel a zselatin nem más, mint a halott disznó vagy tehén bőréből és csontjából készült anyag.
Mennyire egészséges a vegetárius étrend?
Orvosok szerint a kiegyensúlyozott és egészséges étrendhez elengedhetetlen, hogy halat és húst is együnk, egészen pontosan 125 grammot hetente háromszor. De ugyanakkor a hússzegény vagy a vegetárius étrend mégis kiváló arra, hogy megússzunk különböző betegségeket, úgymint a köszvényt, a magas vérnyomást, a cukorbetegséget, a rákot, a szív- és érrendszeri betegségeket.
Mindamellett, hogy a sok gyümölcs, zöldség, gabona nem tűnik éppen változatos étrendnek, a hús számos olyan fontos tápanyagokat tartalmaz, mint a vas, a cink és a B12-vitamin. A vegetáriusok azonban ezeket a fontos összetevőket más módon is bevihetik a szervezetükbe: erre kiválóan alkalmas például a hajdina, amely vasban igen gazdag „gabonaféle”. Azok, akik – az íze és állaga miatt – nem akarják a húst teljesen kihagyni az étrendjükből, készíthetnek például szójából, tofuból vagy szejtánból (por állagú, általában tönkölybúzából készülő „búzahús”) bolognait.
Mennyire egészséges a gyermekeknek?
Amennyiben sokoldalúan elkészített, sokféle zöldséget, gyümölcsöt, valamint kölest, gabonaféléket és tofut is esznek a csemeték, akkor egészségesen táplálkoznak. A gyermekek nem fognak a húsban tartalmazott ásványi anyagok és vitaminok hiányától hiánybetegségben szenvedni.
Engedélyezett-e terhes és szoptatós anyáknak?
A vegetárius étrend a kismamáknak sem okoz problémát, ahogy a kisgyerekenek sem – a fent leírtakat szem előtt tartva. Nagyon kell figyelni azonban a terhesség alatt a megfelelő folsavbevitelre, amely például a terhesvitaminokkal kiválóan pótolható, de megtalálható a csonthéjasokban és a zöld leveles zöldségekben is.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!