Nemcsak a kávé, a zacc is egészséges

Egészséges antioxidánsok gazdag forrása a kávézacc. Van belőle bőven: évente 20 millió tonna.

kn
2013. 01. 15. 12:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nap mint nap több millió csésze kávét fogyasztanak el az emberek, a kávézás nyomán 20 millió tonna kávézacc termelődik évente. Többsége a szemétben köt ki, bár manapság a háztartásokban, gazdaságokban bizonyos, de csekély mennyiséget felhasználnak földek trágyázására és rovarok elűzésére is. Maga a kávé egészséges antioxidánsok gazdag forrása.

Hétszer több antioxidáns van a zaccban, mint a kávéban

A Pamplonában lévő Navarrai Egyetem kutatócsoportja Maria-Paz de Pena vezetésével azt próbálta kideríteni, hogy a különféle típusú kávék elkészítése során mennyi antioxidáns marad a zaccban. Megvizsgálták a filteres főzőkben, az eszpresszógépekben, a francia dugattyús főzőkben és a kotyogókban készült kávék maradványait, és megállapították, hogy a bennük lévő fő hatóanyagok – a koffein, a klorogénsav és az őrlés során keletkező polimer, a melanoidin – négyszer–hétszer több antioxidánst tartalmaznak, mint az elkészített kávé.

A legtöbb a filteres, az eszpresszó- és a dugattyús főzőkből származó zaccban van, kevesebb a kotyogósban – olvasható az Eurekalert tudományos hírportálon. A szakemberek megjegyzik, hogy ha ezeket az antioxidáns vegyületeket sikerül kivonni a zaccból, a maradék a továbbiakban felhasználható talajjavításra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.