Nap mint nap több millió csésze kávét fogyasztanak el az emberek, a kávézás nyomán 20 millió tonna kávézacc termelődik évente. Többsége a szemétben köt ki, bár manapság a háztartásokban, gazdaságokban bizonyos, de csekély mennyiséget felhasználnak földek trágyázására és rovarok elűzésére is. Maga a kávé egészséges antioxidánsok gazdag forrása.
Hétszer több antioxidáns van a zaccban, mint a kávéban
A Pamplonában lévő Navarrai Egyetem kutatócsoportja Maria-Paz de Pena vezetésével azt próbálta kideríteni, hogy a különféle típusú kávék elkészítése során mennyi antioxidáns marad a zaccban. Megvizsgálták a filteres főzőkben, az eszpresszógépekben, a francia dugattyús főzőkben és a kotyogókban készült kávék maradványait, és megállapították, hogy a bennük lévő fő hatóanyagok – a koffein, a klorogénsav és az őrlés során keletkező polimer, a melanoidin – négyszer–hétszer több antioxidánst tartalmaznak, mint az elkészített kávé.
A legtöbb a filteres, az eszpresszó- és a dugattyús főzőkből származó zaccban van, kevesebb a kotyogósban – olvasható az Eurekalert tudományos hírportálon. A szakemberek megjegyzik, hogy ha ezeket az antioxidáns vegyületeket sikerül kivonni a zaccból, a maradék a továbbiakban felhasználható talajjavításra.

Kulja András panaszkodó üzemmódba kapcsolt Brüsszelben – hazát szid, bólogat, nyavalyog