Nap mint nap több millió csésze kávét fogyasztanak el az emberek, a kávézás nyomán 20 millió tonna kávézacc termelődik évente. Többsége a szemétben köt ki, bár manapság a háztartásokban, gazdaságokban bizonyos, de csekély mennyiséget felhasználnak földek trágyázására és rovarok elűzésére is. Maga a kávé egészséges antioxidánsok gazdag forrása.
Hétszer több antioxidáns van a zaccban, mint a kávéban
A Pamplonában lévő Navarrai Egyetem kutatócsoportja Maria-Paz de Pena vezetésével azt próbálta kideríteni, hogy a különféle típusú kávék elkészítése során mennyi antioxidáns marad a zaccban. Megvizsgálták a filteres főzőkben, az eszpresszógépekben, a francia dugattyús főzőkben és a kotyogókban készült kávék maradványait, és megállapították, hogy a bennük lévő fő hatóanyagok – a koffein, a klorogénsav és az őrlés során keletkező polimer, a melanoidin – négyszer–hétszer több antioxidánst tartalmaznak, mint az elkészített kávé.
A legtöbb a filteres, az eszpresszó- és a dugattyús főzőkből származó zaccban van, kevesebb a kotyogósban – olvasható az Eurekalert tudományos hírportálon. A szakemberek megjegyzik, hogy ha ezeket az antioxidáns vegyületeket sikerül kivonni a zaccból, a maradék a továbbiakban felhasználható talajjavításra.
Nemcsak a kávé, a zacc is egészséges
Egészséges antioxidánsok gazdag forrása a kávézacc. Van belőle bőven: évente 20 millió tonna.
2013. 01. 15. 12:18
Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!
- Iratkozzon fel hírlevelünkre
- Csatlakozzon hozzánk Facebookon és Twitteren
- Kövesse csatornáinkat Instagrammon, Videán, YouTube-on és RSS-en
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!
Komment
Összesen 0 komment
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!