Egy új tanulmány szerint, amit egy húszhetes diéta eredményeként állapítottak meg, a korai evők jobban fogynak, mint azok, akik későn (akár éjszaka) dézsmálják a hűtőszekrényt – állapította meg a Brigham and Women’s Hospital és a spanyolországi Tufits University and the University of Mucia kutatócsoportja.
A kutatás január 29-én jelent meg Spanyolországban az International Journal of Obesityben, melynek középpontjában az ebéd elfogyasztása állt. A kutatók a 420 részvevőt, akik hasonló alvási szokásokkal, kalóriabevitellel és az úgynevezett ghrelin és leptin éhséghormonszinttel rendelkeztek, két csoportra osztották. Az első csoport az ebédjét 15 óra előtt, a másik 15 óra után fogyasztotta el. A húszhetes diéta elteltével a kutatók összehasonlították az eredményeket, és megállapították, hogy akik korábban ebédeltek, többet és gyorsabb iramban fogytak, mint késői társaik.
A kutatók továbbá azt is megállapították, hogy a déli népek étkezési szokásai is mások. Spanyolországban az átlagember kalóriabevitelének 40 százalékát az ebédje teszi ki, amíg Amerikában inkább a vacsorán van a hangsúly. Korábbi kutatások azt bizonyítják, hogy akik későn esznek, nehezebben is adják le a kilókat, valamint egy 2010-ben készült tanulmány szerint a késői étkezés növeli az elhízás kockázatát. A Northwestern University’s Feinberg School Medicin 2011-ben készült kutatása során azt is megállapították, hogy az úgynevezett éjszakai baglyok nemcsak hogy nehezebben fogynak, de az étkezési szokásaik is szegényesebbek, mint a normál alvó társaiknak.
Ne együnk éjszaka
A későn evők körülbelül ugyanannyi kalóriát visznek a szervezetükbe a nap folyamán, mint a normál alvók, de az éjszakai lakmározásoknak köszönhetően végül ők megközelítőleg 825 kalóriát fogyasztanak, amíg korai evő társaik csak 630 kalóriáig jutnak el. A spanyol kutatás tehát az időzítésre hívja fel a figyelmet, hogy nem mindegy, mikor és mit eszünk. Inkább reggelizzünk többet, hiszen a nap folyamán ezeket a kalóriákat nagyobb eséllyel égetjük el.
Hogyan lehet kíméletesebb az étkezésünk?
Több módszert is van arra, hogyan kontrolláljuk az ételek mennyiségét: