Veszélyben a francia mustárkirályság

A kanadai síkság közepén fekvő Gravelbourg első látásra közönséges falunak tűnik templomával és főutcájával, a körülötte elterülő mező azonban a világ első számú mustármagtermő helye, ahol egyesek máris a kelet-franciaországi mustárfőváros, Dijon trónfosztásáról álmodnak.

LR
2013. 06. 09. 14:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az 1200 lelkes, francia ajkú település Saskatchewan tartomány fővárosától, Réginától kétórai autóútra fekszik, végtelennek tűnő mezők közepette. A nyugat-kanadai sík vidéken az egyhangú utakat mintha vonalzóval rajzolták volna. A két, Québecből érkezett testvér által 1906-ban alapított falu a mustármagtermesztés központja.

Kanada világelső a mustármagtermelésben (a mustármagok 33 százalékát itt termesztik, és innen származik az export fele), a kis barna magvak háromnegyedét pedig Gravelbourg környékén, a saskatchewani mezőkön aratják – mondta büszkén Réal Forest polgármester. A mustárt az 1940-es években honosították meg a vidéken, míg Dijonban a mustártermelés hagyományai a XIV. századra nyúlnak vissza. Míg a burgundiai hercegek fővárosa ma már nem termel mustármagot, és 2008-ban elveszítette az Amora Maille üzemet, amelyet az angol–holland cégóriás, az Unilever vásárolt fel, Gravelbourg azért küzd, hogy a világ mustárfővárosaként ismertesse el magát.

A polgármester felrótta, hogy az alapanyagot eladják, a haszon így máshova kerül, holott azt szeretnék, hogy befektetők segítsék a helyieknek az iparág fejlesztését célzó erőfeszítéseit. Lyle Stewart mezőgazdasági miniszter elismerte, hogy a tartomány a múltban nem volt túl erős a területen, de a hatóságok mára emelni kívánják a helyi termékek értékét, és egyre több terméket dolgoznak fel helyben, növelve a \"Made in Saskatchewan\" márka értékét. A helyzet lassú javulásnak indult. Két évvel ezelőtt egy helyi család indította be a Gravelbourg gourmet mustard nevű vállalkozást, amelyben a szomszédos mezők termését dolgozzák fel. Az itt készült mustár egyelőre csak Kanada nyugati részén, Vancouvertől Winnipegig kapható, de rövidesen az ország keleti részét, Ontario tartományt is meg akarják hódítani, mielőtt belevágnának az exportba. Val Michaud, aki a fodrászüzletét adta el, hogy férjével Saskatchewan eddig egyetlen mustárüzemet létrehozza, több ízesítésben is készít mustárt: német, francia típusút, fokhagymásat és bogyósat. „Remélem, hogy a vállalkozásunk révén Gravelbourg felkerül a térképre” – mondta. Addig azonban valószínűleg sok idő telik el, amíg a dijoniak remegni fognak Gravelbourg nevének hallatán

Komment

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.


Jelenleg nincsenek kommentek.

Szóljon hozzá!

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.