Sokan irtóznak a testzsírtól, az egészségügyi szaklapok szinte már kampányszerűen cikkeznek az elhízás negatív oldaláról. A testzsír nem okolható kizárólagosan, bár a túlsúly megannyi betegség okozója lehet. A zsír melegen tart, energiát tárol, szabályozza a menstruációt és az étvágyat is. Egészséges mennyiségben tehát nagyon is hasznos. A Huffington Post olyan, a zsír mellett szóló tényeket vett sorra, amelyeket kevésbé ismerünk, és amelyek mellett nem mehetünk el szó nélkül.
A barna zsír célja az emberi energia tárolása a szervezet számára. Már az újszülöttek is rendelkeznek barna zsírral, amely az ő esetükben elsősorban a hőháztartást hivatott biztosítani. A felnőtt emberben a fehér zsír energiája táplálja a barnazsír-állományt, például hidegben vagy sportolás közben. Igazságtalan módon épp a barna zsír fogy el először a zsírégetés folytán.
Az elhízás a kislányok korai serdülését idézheti elő – állítja egy kutatás.
Bár megtalálták az elhízásért felelős gént, azért érdemes áttekinteni a legnagyobb koleszterinbombáknak tartott ételek listáját.
A kövér embereket csaknem kétszer jobban fenyegeti fejfájás: 81 százalékkal nagyobb az esélyük migrénre.
Szakértők szerint igen sok múlik az ideális testtömeg megtartásán.
A barna zsír rendszerint nincs – vagy nagyon kis mennyiségben van – jelen az elhízott emberek testében. Edna Krabappel beszámolója szerint a kutatók még a mai napig keresik ennek az okát. Egyes feltételezések szerint az elhízással keletkező fehérzsírállomány-többlet az oka annak, hogy az egészséges barna zsír nincs jelen az elhízott emberek testében, de fordítva: a barna zsír hiánya is okozhatja az elhízást.
Dr. Kadzsimura Singó specialista a Huffington Postnak elmondta, egy felnőtt ember szervezetében 50 gramm barnazsír-szövet jut 10 kilogramm fehérzsír-szövetre. Az évek folyamán az energiaégetés során ez az arány felborul, ez is lehet az oka a negyvenes-ötvenes korosztály elhízásának.
A professzor és csapata nemrégiben megtalálta azt az enzimet, amely felelős lehet a barnazsír-szövetek termelődésének megállításáért. A csoport most azon dolgozik, hogy megtalálja a barna zsír „aktivátorát”, azaz azt az összetevőt, amely felelős a barnazsír-állomány termelődésének beindításáért.
Szóljon hozzá!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!