Hamarosan nyakunkon a téli sötétség, a rossz idő és a karácsonyi ünnepek. Mindhárom tényező akár egyenként is elég arra, hogy megnövelje a napi csokoládéfogyasztást. Azt viszont kevesen tudják, hogy a rendszeres, de mértékkel fogyasztott csokoládé nemcsak az agyat serkenti, de védi a szívet, jót tesz a hajnak, és a köhögés ellen is hasznos lehet.
A Huffington Post nyolc érve a rendszeres csokoládéfogyasztás mellett.
Brit kutatók megfigyelésére alapszik a tény, hogy a csokoládéban található flavonok fejlesztik a számolási készséget. Azoknál a tanulóknál, akik rendszeresen fogyasztottak forró csokoládét, könnyebben birkóztak meg a matematikai feladatokkal, mint azok, akik nem fogyasztották a forró édes nedűt.
A csokoládé egy kakaóbabból készített édesség. Elterjedten vékony lapokban, bonbonként vagy italként lehet fogyasztani. A csokoládé nahuatl indián nevéhez, a xocolatlhoz (ejtsd: sokolatl) hasonló hangzású névként került a világ legtöbb nyelvébe, a magyarba is.
A csoki önmagában természetesen nem véd a napsugarak ellen, de az étcsokoládé fogyasztása – a benne található flavonok miatt – védhet a leégéstől. Egy, a düsseldorfi Heinrich Heine Egyetem által készített tanulmány szerint azok a nők, akik a nyár folyamán mindennap flavonokban gazdag étcsokis kakaóval kezdték a napot, ellenállóbb volt a bőrük az uv-sugárzással szemben, mint azoké, akik nem éltek vele. Mindezek mellett az előbbiek bőre egészségesebb, simább és hidratáltabb volt a többiekénél.
Szögezzük le: a csoki nem csökkenti a testtömegindexet, viszont segít megtartani a jelenlegi testtömeget. A kaliforniai Archives of Internal Medicine által végzett kutatás kapcsán ezer 20 és 85 év közötti embert figyeltek meg: akik kisebb testtömegindexszel rendelkeztek, és hetente kétszer ettek csokoládét, azoknál nem változott a testtömeg/magasság állandó. Dr. David Katz, a Yale Egyetem kutatásokért felelős részlegének igazgatója szerint mindennek oka a – csokiban található – gyulladáscsökkentő antioxidáns, amely a tömegkontrollért felelős hormonokra hat.
A Journal of Nutrition kutatási eredményei alapján napi egy kis kocka csoki elfogyasztása megvédi a szívet a gyulladástól, így csökkentve a szívbetegségek kialakulásának veszélyét.
A csokoládé alapját képező kakaó egyik összetevője a teobromin nevű serkentő hatású szer – tudományos nevén metilxantin –, amely csökkenti a köhögésért felelős idegek aktivitását. A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat kutatása során 300 köhögésben szenvedő beteg kapott naponta kétszer teobromint, s több mint felüknek látványosan gyorsan javult az állapota.
A csoki is jelezheti a rákos daganatot a testben a University College of London kutatói szerint.
Egy új tanulmány szerint a csokoládé ízére adott örömreakciónkat egyszerű és olcsó szemészeti vizsgálattal ki lehet mutatni a szemünkben.
Komoly figyelmeztetés is járt anno a csokoládéreceptek mellé, mivel a csokit nem édességként, hanem elsősorban gyógyszerként kezelték.
A kutatások kimutatták, hogy a rendszeres étcsokoládé-evés növeli az inzulinérzékenységet, amely csökkenti a cukorbetegség kialakulásának veszélyét.
A csoki, ahogyan fentebb említettük, jót tesz a vérkeringésnek, és ez alól a szem sem kivétel. A rendszeres csokoládéfogyasztók szemei jobbak, mivel a csokoládé által felturbózott vérkeringés a retinára is kiterjed, így az édesszájúak a ködben, rossz látási viszonyok között jobban látnak.
A csokoládé mézzel és joghurttal keverve kiváló házi hajpakolásként működhet. A recept szerint a házilag is elkészíthető keveréket egy óráig kell a hajon hagyni, majd leöblíteni.