A felturbózott mindennapok és a hektikus rohanás nemcsak a mindennapjainkat uralja, hanem étkezési szokásainkra is hatással van, ráadásul nagyon. Egyre többen folyamodnak rágcsálnivalókhoz, kész- és gyorsételekhez. Megmutatunk öt terméket, amelyektől minden esetben, még stresszhelyzetben is kötelező tartózkodni.
A ropogós salátához elengedhetetlen a hozzá passzoló dresszing. Mivel a szósz elkészítését pepecselősnek és megerőltetőnek érzik, egyre többen választják az egyszerűbb megoldást: a kész önteteket. A tudatosan táplálkozók a zsírszegény vagy zsírmentes variációt veszik le az áruházak polcairól, abban a hitben élve, hogy az biztos nagyon egészséges. Mekkora hiba! A zsírszegény, természetesnek nevezett dresszing ugyanis tele van rejtett, hizlaló összetevőkkel: rengeteg cukorral, fruktózsziruppal és kimondhatatlan nevű emulgálószerekkel.
A legtöbb orvos azt vallja, hogy a legjobb, ha lemondunk a sóról. Most azonban kiderült: a hiánya is végzetes lehet. Hét fontos dolog, amit feltétlen tudni kell a „fehér aranyról”.
Az elmúlt évszázad folyamán jelentősen megemelkedett az emberek várható átlagéletkora. Ha ez így folytatódik, általános jelenség lesz a magas kor, akár a 100 év is. Mi is élhetünk addig? Ha tudunk megfelelően étkezni, akkor...
A mediterrán étrend jelentősen, hozzávetőleg 30 százalékkal csökkentheti az akut szív- és érrendszeri betegségek kockázatát az erre hajlamos embereknél – derült ki spanyol tudósok átfogó vizsgálatából.
Napi öt adag zöldség és gyümölcs elfogyasztása összefügg a hosszabb élet esélyével – mutatta ki egy hosszú távú svéd kutatás.
A kész salátaöntetek helyett használjunk ecetet és jó minőségű olajat, amely egészséges, telítetlen zsírsavakban bővelkedik. Ezeknek az összetevőknek a segítségével percek alatt kiváló dresszinget varázsolhatunk. Szakítson erre a néhány mozdulatra pár percet, és ne kínozza a szervezetét káros anyagokkal, amelyek az előre gyártott, bolti öntetekkel jut a szervezetébe.
A nyolcvanas évek végén mint kihagyhatatlan fogyókúrás termékek robbantak be a köztudatba a puffasztott és extrudált rizsszemekből készített termékek. A testépítők a mai napig esküsznek a puffasztott termékek energetizáló hatására. Bár ezek a termékek valóban zsírszegények, de szabályos szénhidrátbombák. Megemelik a vércukorszintet és mivel elég magas a glikémiás indexük, így megemelik az inzulint is. Ez pedig felgyorsítja a glükóz átalakítását, majd zsírszövetként való raktározását.
Ha van olyan élelmiszer, amit tilos fogyasztani, az a cukrozott ital, legyen az kóla, jeges tea vagy édesített limonádé. Ezek az italok üres kalóriák. Egészséges alternatívák helyettük a víz, a cukormentes tea vagy a gyümölcslevek vízzel 1:3-hoz arányban keverve, bár sajnos így is hizlalnak.
A csomagolás szinte szuggerálja belénk, hogy ezt vedd meg, mert nagyon egészséges, tele van rosttal, vitaminnal, gyümölccsel. A valóságban ez csak átverés: ezek a feldolgozott élelmiszerek szintén kalóriabombák. Különösen a ropogós müzlik a veszélyesek: tele vannak hozzáadott sóval, cukorral, tartósítószerrel. A müzlikben gyakran előforduló búzapehely a legtöbb esetben gliadint tartalmaz, amelynek a legfőbb tulajdonsága, hogy étvágygerjesztő. Válasszuk helyette a könnyen elkészíthető és egészséges alternatívát, a teljes kiőrlésű zabpelyhet, gyümölccsel együtt.
A diófélék és a magvak nemcsak hogy ízletesek, de egészségesek is, telítetlen zsírsavakat tartalmaznak. A sült és a sózott változatuk azonban inkább káros, mint jótékony az egészségre. Ezek ugyanis nagy mennyiségű sót tartalmaznak, ami pedig nagyon nincs jó hatással a vérnyomásra: rögtön felszökik ugyanis. A magas vérnyomás meg növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.