Évek óta azt vallják és több fórumon hirdetik az orvosok és táplálkozási szakértők, hogy egészségünk érdekében jobban tesszük, ha lemondunk a sóról. Ez azonban a szívbetegekre veszélyes is lehet – derült ki egy vizsgálatból, ami ismét lángra lobbantotta a sóról szóló heves vitákat. Reggel egy kis só a tojásra, délben a levesbe, este pedig a krumplira – a „fehér arany” adja meg az ételek jó ízét – vélik sokan.
Az orvosok évek óta inkább megtiltanák a sót, mivel magas vérnyomást okoz, ezzel növelve a stroke és a szívroham kockázatát. Úgy tűnik viszont, hogy a só mégsem olyan káros, mint azt gondolták – legalábbis a legújabb vizsgálatok ezt mutatják. Egészséges emberek esetében a legalapvetőbb fűszer hatása a magas vérnyomásra csak átmeneti és sokkal kevésbé jelentős, mint azt idáig vélték. A szigorú sómentes diéta még akár veszélyeztetheti is a magas vérnyomásban szenvedők egészségét. A só egyik fő összetevőjének, a kloridnak a hiánya ugyanis tanulmányok szerint szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet.
A Német Táplálkozási Társaság javaslata szerint legfeljebb hat gramm sót lehet fogyasztani naponta. A WHO szerint napi öt gramm só indokolt, gyerekeknél ennél valamivel kevesebb. Achim Bub táplálkozási szakértő szerint ezek csak irányelvek, ugyanis nem lehet pontosan megmondani, hogy mennyi sóra van szükségünk, van, akinek többre és van, akinek kevesebbre, a mennyiség egyénfüggő. Az azonban biztos, legalábbis az egyik táplálkozási társaság szerint, hogy minimum 1,4 gramm sóra szüksége van a szervezetnek naponta.
A napi sóbevitel 80 százaléka a feldolgozott élelmiszerekből származik és nem az ördöginek tekintett sótartóból. A legfőbb sóforrások a kenyér és a zsemle (27-28 százalék), a hústermékek (15-21 százalék) és a tejtermékek (10-11 százalék).
Nagy különbség van az élelmiszercsoportok között. Nagyon sok sót tartalmaznak a konzervált élelmiszerek. Például a sóval tartósított hústermékek sótartalma természetesen jóval magasabb, mint a nem tartósítottaké, illetve a kemény sajtok is több „fehér aranyat” tartalmaznak, mint a friss sajtok. A zacskós levesekben például elképesztő mennyiségű só van.