Nagyon sok tényező befolyásolja az emberi életkor hosszúságát. Mégis úgy tűnik, hogy az emberek étrendje minden más tényezőnél nagyobb szerepet játszhat a magas kor elérésében. Ha elfogadjuk azt, hogy a hosszú élet egyben az egészség bizonyos fokmérője is, akkor érdemes tanulnunk azoktól, akik a legtöbb időt töltötték közöttünk. A 100-asok klubjának különleges táplálkozási titkai vannak, amelyek javíthatják az élet minőségét és megnövelhetik annak hosszát.
Íme néhány tanács, amelyeket már ma érvényesíthet az étrendjében:
A kisebb, de gyakrabban elfogyasztott ételadagok megelőzik a vércukor szintjének magas kilengéseit. Az okos táplálkozás kulcsa, hogy csak háromnegyed telítettségig esszük magunkat. A nagy porciók megtévesztő módon növelik meg étvágyunkat az aktuális éhségünkkel szemben, és emiatt sok teljesen felesleges kalóriát fogyasztunk el.
A szicíliai hegyi falvacskáiban lakó százévesek életét tanulmányozva a Palermói Egyetem kutatói arra a megállapításra jutottak, hogy a megfigyelt csoport tagjainak étrendje kiemelkedően gazdag gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű lisztből készült termékekben és viszonylag szegény vörös húsokban, finomított szénhidrátokban és édességekben. A növényi táplálék a titok kulcsa, mivel nagyszerű forrása az antioxidánsoknak és más hasznos növényi vegyületeknek. A növényi alapú étrendről már többször bebizonyították, hogy lassítja az öregedést, ugyanis óvja a sejteket. A legjobb hatás érdekében különösen érdemes zöld leveles növényeket, valamint olyan „szupernövényeket” fogyasztani, mint az áfonya, a diófélék, a brokkoli és az édes burgonya.
A nap legfontosabb étkezéseként ismert reggeli az egészséges életmód egyik alapja. Minden étkezés fontos, de a kutatások azt támasztották alá, hogy az anyagcserére kihat a szervezet biológiai órája, így az étkezések időpontja komoly hatással van arra, szervezetünk miként dolgozza fel az elfogyasztott ételt. A rendszeres reggelizés egész napra kihat az inzulin-, a glükóz- és a trigliceridek az alacsonyabb szintjére, így csökkenti a kockázatát néhány krónikus betegségnek, mint a szívbetegségek, a rák és a diabétesz.