Lemondott a hisztérikusan zokogó politikus

A sajtótájékoztatón produkált háromórás sírással sem sikerült elnyernie a közvélemény bocsánatát.

kn
2014. 07. 11. 15:11
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nonomura Rjutaro, Hjogo kormányzóság közgyűlésének független képviselője egy év alatt 3 millió jen (6,7 millió forint) közpénzt költött el 195, hivatalos útnak álcázott egynapos kirándulásra, főleg termálvizű fürdőhelyekre, emellett 1,75 millió jenért (3,9 millió forint) vásárolt bélyegeket.

Július 1-jei sajtótájékoztatóján a 47 éves politikus többször is hisztérikus zokogásban tört ki, összefüggéstelenül beszélt, öklével verte az asztalt és üvöltözött a riporterekkel. Tagadta, hogy bármi rosszat követett volna el, azt bizonygatta, hogy utazásai „élénk politikai tevékenységet” szolgáltak, de tételesen nem tudott elszámolni a pénzekkel.

Japánban gyakoriak a rituális nyilvános bocsánatkérések a hibákért és bűnökért, Nonomura látványos és meghökkentő produkciója azonban még ott is szokatlannak számít. Az eseményről készült televíziós tudósítás sláger (és gúny tárgya) lett az interneten, a videót péntekig 5 millió 250 ezerszer töltötték le a YouTube videomegosztó portálon, számos mém készült róla.

Amikor a közgyűlésben is el akarták számoltatni, Nonomura azt mondta, hogy nem emlékszik az utazások részletekre, személyi számítógépéről pedig már törölte az utazások és politikai tevékenységének részleteit. A közgyűlésben képviselt pártok lemondásra szólították fel az „egynapos hivatalos utak királyát”. Egy civil szervezet azt tervezi, hogy bűnvádi feljelentést tesz a politikus kétes kiadásai miatt.

A szűnni nem akaró botrány nyomán Nonomura pénteken felajánlotta lemondását, amelyről a közgyűlés dönt. Úgy tudni, megígérte azt is, hogy visszatéríti a költségtérítés azon részét, amellyel nem tud elszámolni. A politikus csak tavaly 106 alkalommal utazott el közpénzből különböző híres japán hőforrásokhoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.