Izzadós téboly helyett süssünk mézes puszedlit

Ez az igazi karácsonyi hangulat, nem a pláza tetejéről csüngő, a gyerekek ijesztgetésére alkalmas LED-Mikulás.

Konopás Noémi
2014. 12. 18. 5:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elővesszük a hetek óta táskánkban gyűrődő bevásárlólistát: jaj, még kell hal, szaloncukor, ajándék a Pirinek, atyaúristen, még a Lacinak sem vettem semmit, és vajon mire vágyhat Timike? És már rohanunk is az egyik üzletből a másikba, majd a harmadikba, huszadikba. Egyre jobban izzadunk, se ötlet, se ajándék, ja, hogy a héten ők is vettek maguknak porszívót? Akkor kettő lesz nekik. Hátunkon csomag, kezünkben négy szatyor. A 4-es, 6-oson beleáll az oldalunkba utastársunk csomagolópapírja, mi rálépünk a másik lábára. Téboly az egész. Valóban erről kell szólnia a karácsonynak? Az ember még alig ért vissza a nyári szabadságáról, még meg sem száradt a fürdőruhája, de már szeptember óta kötelező bámulnia a szomszédos, giccsparádéba öltöztetett plázát, ahol emberek fejvesztve rohangálnak, mintha muszáj lenne. Fogyassz! Fogyassz! Fogyassz! Tárgyakat. Kapcsolatokat. Stop.

Ez az a pillanat, amikor vissza kell vonulnunk a jó meleg konyhánkba, majd galacsint formálva a legtávolabbi sarokba kell hajítanunk a bevásárlólistát, és fel kell hívnunk azokat, akiket szeretünk: – Gyertek, elő a tepsivel, süssünk együtt mézeskalácsot, vagy puszedlit! A közös karácsony előtti sütés mindent visz, azt adjuk a másiknak, ami a legértékesebb: odafigyelésünket és időnket. A fahéj, méz, szegfűszeg, gyömbér illata belengi a lakást. Ez az igazi karácsonyi hangulat, nem a pláza tetejéről csüngő, kivilágított szán és a gyerekek ijesztgetésére alkalmas LED-Mikulás. A közös program még értékesebb tud lenni gyerekekkel együtt, akik még tisztán rá tudnak csodálkozni a tepsiben kelő puszedlire: „Anya, kérsz? Én csináltam.”

A puszedlihez nem is kell olyan sok minden: szükségünk lesz lisztre (60 deka), szódabikarbónára (2 teáskanál), fahéjra (1 teáskanál), szegfűszegre (1 teáskanál), gyömbérre (1 teáskanál), kardamomra (ízlés szerint), tojásra (3 sárgája, 1 fehérje), porcukorra (15 deka), mézre (25 deka), tejfölre (4 evőkanál) és vajra (8 deka). A lisztet összekeverjük a fűszerekkel és a szódabikarbónával. A tojásokat felverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a tejfölt. A mézet és a vajat összemelegítjük, de vigyázunk arra, hogy ne legyen forró, csak langyos. A tojásos keverékünket hozzáadjuk a mézeshez, majd beleszitáljuk a lisztet. A kapott tésztát egy éjszakára hűtőbe tesszük. Másnap kis golyókat formálunk a masszából, és a tepsibe egymástól nagyobb távolságra helyezett (hogy ne nőjenek össze) puszedlikezdeményeinket légkeveréses sütőben 180 fokon 8-9 percig sütjük. Ha szeretnénk, dióval, napraforgó- vagy tökmaggal, esetleg színes cukorkákkal díszíthetjük a tetejét sütés előtt. A tésztából kimaradt 3 tojásfehérjénket 25 deka porcukorral kemény habbá verjük, beleforgatjuk a megsült puszedliket, majd 100 fokos sütőben megszárítjuk.

Ugye, hogy százszor jobb program, mint csomagokat cincálni?

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.