Mi vár a brutális állatkínzókra? – A legtöbb esetben csak pénzbüntetés

A bírságnak nincs elrettentő ereje, az állatkínzók pedig nem lakolnak meg tettükért. Somogyi Zoltán állatmentővel beszélgettünk. – Videó

Kovacsik Ágnes
2017. 10. 04. 11:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Süti, Lili és Áfonya – néhányan azok közül, akiket Somogyi Zoltán az elmúlt hét év alatt megmentett a pokolból. Amióta szervezeti szinten foglalkozik állatvédelemmel, már sok szörnyűséget látott: haldokló kutyát, megkínzott macskát, szellőzőbe szorult madarat, törött lábú és kidobott házi kedvenceket.

Az Állatmentő Szolgálat Alapítvány elnöke jó néhány éve azért küzd, hogy súlyosabb büntetést kapjanak a felelőtlen állattartók, mivel a pénzbírságos ítéleteknek nincs elrettentő erejük. Ráadásul az állatkínzásos esetek felgöngyölítése mintha nem lenne fontos a hatóságoknak – véli Somogyi Zoltán. Ő már kissé bele is fáradt ebbe a szélmalomharcba – legalábbis ez látszott rajta, amikor felkerestük otthonában, ahol a bántalmazott, de már lábadozó állatoknak is szállást ad.

A nonprofit szervezet vezetője beszélt arról is: tavaly több szervezet összefogott, hogy a jogalkotók segítségére legyen, hátha végre történik előrelépés, ám a beadott szakmai anyagukról még egyetlen visszajelzés sem érkezett. Somogyi szerint a kormány és az önkormányzatok felelőssége is, hogy felhívják a figyelmet a felelős állattartásra. Sőt, már az általános iskolában oktatni kellene az állatvédelmet, hátha azzal visszaszoríthatnák a bántalmazások számát. 

„Nem kötelező állatot tartani” – hangsúlyozza az alapítvány vezetője, hozzátéve, hogy a legtöbb esetben a felelőtlen tartás miatt szenvednek az állatok. Nem mellesleg először a gazdák fejében kellene rendet tenni. Éppen ezért tartja fontosnak Somogyi a hosszú beszélgetéseket azokkal a kutyatulajdonosokkal, akik kikötözik az állatot egy karóhoz, és magára hagyják, legfeljebb csak a napi egyszeri kosztjáról gondoskodnak. Az elnök szerint ezek a beszélgetések vezetnek ahhoz, hogy megváltozzon a gazdi hozzáállása. Persze egy fecske nem csinál nyarat. Ráadásul saját erejéből is csak egyszeri tűzoltásra telik – de Somogyi Zoltán szerint már az is megéri, ha egy élet megmenekül.

###HIRDETES###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.