A férfiak körében is egyre gyakoribb a testképzavar

A szakértő szerint a falászavarnál 40 százalék a férfiak aránya.

MTI
2017. 12. 29. 9:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A férfiak körében is egyre gyakoribb a testkép-, illetve az evészavar – mondta a Semmelweis Egyetem Magatartás-tudományi Intézetének egyetemi adjunktusa az M1 aktuális csatorna péntek reggeli műsorában. Babusa Bernadett kifejtette: e téren sokáig a nők voltak a fókuszban, őket vizsgálták, pedig az utóbbi két évtizedben a férfiak körében is megszaporodtak az evés- és testképzavart érintő problémák. Általánosságban az evészavaros esetek 10-15 százaléka a férfiakat érinti, de a falászavar esetében például 40 százalék a férfiak aránya – ismertette.

Az adjunktus az erősebbik nemet érintően kiemelte az izomdiszmorfiát, amelyet 1993-ban írtak le először mint az anorexia fordított testképzavarát. Az anorexiánál a sovány ember túlzottan kövérnek látja magát, az izomdiszmorfiás a hatalmasan kidolgozott izomzata ellenére is azt látja, még mindig vékony.

Babusa Bernadett ennek kapcsán veszélyeztetett populációnak nevezte a súlyzós testedzést végző, illetve testépítő férfiakat. Elmondta, körükben 4-5 százalékos az izomdiszmorfia előfordulása. Jelezte, a testépítéssel akkor van probléma, ha elveszik felette a kontroll, és az illető élete az izomzat fejlesztése köré szerveződik. Elmondása szerint az evés-, illetve testképzavar évekig-évtizedekig is elhúzódhat, és krónikus lefolyású is lehet, ezért fontos a betegség felismerése után mielőbb szakemberhez fordulni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.