A Xanax is bekerült az öt leggyakoribb kábítószer közé Nagy-Britanniában

A szorongó tinédzserek egyik közkedvelt drogja lett a nálunk is közismert gyógyszer.

MN
2018. 01. 14. 10:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy-Britanniában a drogok elleni küzdelemben új ellenség bukkant fel – írja a Hvg.hu a The Guardianre hivatkozva. A nálunk is közismert, sok háztartásban előforduló Xanax nevű gyógyszer a tinik körében lett népszerű, amelyet szorongások ellen alkalmaznak gyors, egyszerű megoldásként, a szer ugyanakkor kábítószernek is használható. Kutatások alapján már elmondható, hogy már az öt legközkedveltebb drog között tartható számon, hiszen akár az interneten keresztül is könnyen hozzá lehet jutni.

A problémával már a brit politikai körök is foglalkoznak, a munkáspárti Jonathan Asworth árnyék-egészségügyi miniszter szerint fel kell hívni a fiatalok figyelmét a szer veszélyes voltára, hiszen karácsonykor is több sokkoló kórházi esetet okozott. Olyanról is tudnak, aki aki 300 tablettát vásárolt a dark weben, majd az iskolában adta tovább. Ashworth azt is elmondta, hogy a kormány nagyobb kutatást is tervez arra vonatkozóan, hogy milyen hatást gyakorol a szer a serdülők életére.

A Xanax 20-szor erősebb a Valiumnál, addiktív szer. 2017 novemberében Lil Peep, a 21 éves rapper is Xanax-, illetve fájdalomcsillapító-túladagolásban halt meg Amerikában. Külön problémát jelent, hogy a szer „zombivá” teszi a használóját, akivel mindent meg lehet tenni, ráadásul később pedig amnéziaszerű állapotot eredményez.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.