Tejeskávéadó: Nagy-Britanniában büntetnék az eldobható poharak használatát

Ha öt év alatt nem sikerül csökkenteni a hulladéktermelést, az egyszer használatos poharakat végül kivonnák a forgalomból.

MTI
2018. 01. 05. 16:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kávéspoharak jelenleg kevesebb mint 1 százalékát hasznosítják újra Nagy-Britanniában a belső műanyag borítás nehézkes eltávolítása, az élelmiszerrel és itallal érintkező csomagolások újrahasznosításának bonyolultsága és a szükséges eszközök hiánya miatt.

A szigetországban egyebek között a Pret A Manger, a Costa Coffee, a Caffe Nero, a Greggs és az amerikai Starbucks adják el a legtöbb kávét. Mindegyikük gyors növekedésen ment keresztül az elmúlt tíz évben, hogy lépést tudjon tartani az egyre növekvő kereslettel.

A brit parlament környezetvédelmi ellenőrző bizottsága szerint noha a kávézóláncok üzleteinek egy része kedvezményt biztosít azoknak, akik saját pohárral érkeznek, a fogyasztók mindössze 1-2 százaléka él ezzel a lehetőséggel, ezért lenne szükség a „tejeskávéadó” bevezetésére.

„Évente 2,5 milliárd eldobható kávéspohár kerül a szemétbe Nagy-Britanniában” – mondta Mary Creagh, a bizottság elnöke. Hozzátette: szükség van az egyszer használatos poharak visszaszorítását célzó intézkedésekre, az újrahasznosítható változatok népszerűsítésére és 2023-ig az összes pohár újrahasznosítására.

A testület szerint a „tejeskávéadóból” befolyó összeget az újrahasznosítás fejlesztésére kell fordítani, és amennyiben 2023-ig nem sikerül teljesíteni a kitűzött célokat, akkor be kell tiltani az eldobható poharakat.

A brit környezetügyi minisztérium szóvivője szerint „gondos mérlegelésnek vetik alá a bizottság javaslatát, és rövidesen válaszolnak”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.