Több előnye, mint hátránya van a biciklizésnek a férfiak számára

Érdemes néha állva is tekerni – javasolják a kellemetlenségek elkerülésére a kutatók.

MN
2018. 01. 15. 8:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy új kutatás megnyugtathatja azokat biciklizni kedvelő férfiakat, akik a korábbi információk alapján szexuális és húgyúti egészségük miatt aggódtak – írja a BBC. A friss eredmények ugyanis az igazolják, „az előnyök számosabbak a hátrányoknál”. Mint a kutatók megjegyzik, érdemes például kerékpárral munkába járni, mivel az a „felére csökkenti a rák kockázatát”.

Vital.hu részletezése szerint a kutatásban 2774 brit, kanadai, ausztrál és új-zélandi kerékpáros, valamint 539 úszó és 789 futó vett részt, adataikat kérdőívvel vették fel, amelyekben szexuális és húgyúti egészségükről adtak információt a résztvevők. A három sportág hódolói között nem mutatkozott jelentősebb eltérés a vizsgált területen, noha néhány biciklis hajlamosabb volt a húgycsőszűkületre. Szignifikáns különbség abban sem mutatkozott, hogy a sportolók hobbiszinten vagy annál aktívabban hajtják-e a pedált.

A Journal of Urology szaklap új számában megjelent tanulmány szerzői azt írják, hogy az előzetes kutatásokban nem vettek részt kontrollcsoportok, valamint a jelentkezők száma is elmaradt a legújabb felmérésben olvashatótól.

„A kerékpározás szív- és érrendszeri előnyei óriásiak, az ízületeket pedig nem károsítja. Az egészségi előnyök, amelyeket a biciklisek élveznek, messze túlszárnyalják az esetleges kockázatokat” – emelte ki Benjamin Breyer, a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem urológiai tanszékének kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

Az is kiderült, hogy a kerékpárosoknak statisztikailag szignifikánsan nagyobb volt az esélyük a nemi szerv zsibbadására. Ennek kiküszöbölésére ajánlják, hogy a biciklin töltött idő több mint 20 százalékában álljanak, ezzel a panasz kockázata jelentősen csökkenthető. A további kutatások azt célozzák, hogy az előbbi típusú zsibbadás eredményezhet-e későbbi egészségi problémákat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.