Ólomsörét és mérgezés: legértékesebb ragadozómadaraink esnek áldozatul

A legértékesebb természeti kincseink közé tartoznak, mégis megölik őket.

Molnár Csaba
2018. 04. 10. 14:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly decemberben értesítették a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet (MME), hogy a Mátraalján elütöttek egy nagy testű madarat. Hatalmas állat volt, szárnyfesztávolsága elérte a két métert, súlya négy kiló volt. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre begyűjtötte a tetemet, amelyből az MME szakemberei DNS-mintát vettek, majd további vizsgálatokra elvitték a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal laboratóriumába.

A vizsgálatok részben beigazolták, hogy a madár halálának közvetlen oka az ütközéses trauma volt, azonban már önmagában meglepő, hogy egy nagy helyismerettel rendelkező parlagi sas egy autó elé kerül, és az elüti. A furcsa viselkedés okára a toxikológiai vizsgálatok derítettek fényt. A sas májában ugyanis rettentően magas volt az ólomkoncentráció, vagyis ólommérgezésben szenvedett, olvasható az MME honlapján. Ez pedig koordinációs zavarokat válthat ki, ami miatt a madár képtelen a tájékozódásra, az összehangolt mozgásra, és könnyedén áldozatául esik bármilyen veszélynek, amelyet egészségesen könnyűszerrel elkerülne. Ilyen súlyos ólommérgezés pedig csak egyféle módon kerülhet egy vadon élő állat szervezetébe: a vadászok által kilőtt mérhetetlen mennyiségű ólomsörét által.

A DNS-ujjlenyomat alapján kiderült, hogy az elhullott állat hazánk egyik legidősebb és legismertebb parlagisas-tojója volt. Majdnem 23 éves koráig élt, ezalatt 13 sikeres költésből 24 fiókát nevelt fel. Bár a madár több mint három hónapja pusztult el, halálát csak most, a toxikológiai vizsgálatok lezárultával hozták nyilvánosságra. Ez különös módon csak néhány nappal előzte egy másik parlagi sas halálának felfedezését. Március 27-én ugyanis az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANP) munkatársai is bejelentést kaptak egy elhullott madárról. Erről kiderült, hogy Szlovákiában gyűrűzték fiókaként 23 évvel ezelőtt. Ezzel ő volt a harmadik legidősebb parlagi sas, olvasható az ANP honlapján. A közleményben megjegyzik, hogy egyelőre nem ismert a halál oka, ugyanakkor kiemelik, hogy ez gyakran a mérgezés szokott lenni.

A Mátraalján elpusztult példány haláláról sokkal többet tudunk.

„Az volt a furcsa a madár halálában, hogy a Magyarországon élő öreg parlagi sasok alapvetően nem vonulnak, ezért egész évben a fészkelőterületen marad az összetartó pár. Ez azt jelenti, hogy élőhelyük néhányszor tíz négyzetkilométeres területét úgy ismerik, mint a tenyerüket – mondta el lapunknak Orbán Zoltán, az MME szóvivője. – Nemcsak minden fát, bokrot ismernek, de ismerik a területen dolgozó gazdákat, felismerik a járműveket. Tudják, hogy mitől kell és mitől nem kell tartani. Ezért is volt furcsa a természetvédelmi őröknek és az MME munkatársainak, hogy hogy a bánatban üthette el ezt a madarat egy autó. Amikor valamilyen kémiai tényező hatása is felmerül (mint például itt a mérgek, amelyeknek gyakran vannak idegrendszeri hatásaik is), toxikológiai vizsgálatra küldjük a tetemet.”

Ezekből tehát kiderült, hogy ólommérgezést szenvedett, és vélhetően emiatt nem úgy reagált a környezeti ingerekre (például a közeledő autó látványára), mint normálisan. A laikusok furcsállhatják, hogy egy a természetben élő állat szervezetébe hogyan kerülhet olyan sok ólom, amely ilyen súlyosságú mérgezést okozhat, hiszen az ólmot általában az emberi környezetszennyezéssel és a szennyezett városokkal azonosítjuk. Nos, itt is emberi környezetszennyezésről van szó, de annak egy kevéssé közismert formájáról.

„Magyarországon évente több tíz tonna ólomsörét kerül ki a környezetbe. Az ólom olyan nehézfém, amelyet a legtöbb élőlényre nézve halálos méregként hat. A természetbe szóródó ólom nedves környezetben oldódik, és így bekerül a vízrendszerbe, majd a táplálékhálózatba – folytatja a szóvivő. – A zsákmányállatok ólomkoncentrációja lehet olyan alacsony, hogy ők maguk nem pusztulnak el ettől. A táplálékpiramis csúcsán lévő csúcsragadozók szervezetében azonban, »sok kicsi sokra megy« alapon ez az ólommennyiség felhalmozódik, összeadódik. A méreg azonban ennél közvetlenebb módon is a sas szervezetébe kerülhet. Prédái gyakran azon az apróvadak (fácán, nyúl), amelyeket aktívan vadásznak. Magyarországon több mint 380 ezer fácánt lőnek ki évente, az összes söréttel leterített apróvad mennyisége pedig eléri a 455 ezret is.”

Az öreg rutinos sasok éppen a beteg, sérült, sőt elhullott prédát részesítik előnyben, így a meglőtt állatok kifejezetten kívánatosak az ő szemükben. Így sok sörétet is lenyelhetnek. Minthogy az ólom rendkívül nehéz anyag, könnyen megrekedhet az állat tápcsatornájában, ahol aztán évekig pihenhet, és folyamatosan oldódhat, és juthat a vérbe. A mérgezés e közvetlen formái mellett az is előfordul, hogy törvénytelen módon rálőnek a sasra, és így kerül testébe a sörét, ami a lövést túlélő madár számára további mérgezési forrást jelent. Épp a védett fajokat védendő az  ólommérgezéstől kötelező a – természetvédelmi szempontból különösen sérülékeny – vizes élőhelyeken az acélsörét használata. Azonban ez csak csekély mértékben orvosolja a problémát, hiszen az (általában ólomsöréttel vadászott) kilőtt fácánok számához képest eltörpül a levadászott vízimadarak száma. Az egyszer kilőtt ólomsörét aztán évszázadokon keresztül mérgezi a környezetet, mennyisége pedig havonta tonnaszámra növekszik.

De a sörétek csak a ragadozómadár-mérgezések egy részéért, töredékéért felelősek. Gyakran ennél sokkal közvetlenebbül és szándékoltabban okozza az ember a madarak halálát.

„Rengeteg alkalommal találkozunk olyan esetekkel, amikor emberek szándékosan helyeznek ki illegális méreganyagokat a természetbe. Ezekkel az esetek többségében nem a ragadozó madarakat kívánják megölni, ők »csak« járulékos veszteségként pusztulnak el, bár arra is van példa, hogy eleve ők a mérgezés célpontjai – érvel Orbán Zoltán. – Az esetek többségében az elkövetők (akik jellemzően agrárgazdálkodók vagy vadgazdálkodók) azért helyeznek ki mérgezett csalit, mert egy másik állatot, például rókát akarnak ölni. A róka ugyanis rengeteg apróvadat szed össze, amelyeket így nem lehet levadászni, de a háztáji lábasjószág-állományban is kárt okozhat. A csalikban általában olyan erős, jellemzően betiltott mezőgazdasági vegyszerek vannak, amelyek úgynevezett mérgezési láncot hoznak létre. Ez azt jelenti, hogy már a csali lenyelésének pillanatában felszívódik a méreg a szájnyálkahártyán keresztül, és ott helyben elpusztul az állat. A tetemét aztán megeszi egy másik állat, megy három méter és az is elpusztul, és így tovább. Tehát egyetlen kihelyezett mérgezett csali hatalmas kárt képes okozni a teljes táplálkozási hálózatban.”

De az is előfordul (az esetek talán harmadában), hogy a mérgezés ténylegesen a ragadozómadarak irtását szolgálja. Ezek az incidensen az MME szóvivője szerint általában vadgazdálkodókhoz köthetők.

„A szándékos madármérgezések hátterében az emberi tudatlanság áll. Még a hivatalos vadászok között is vannak olyanok, akik egyszerűen nem hajlandóak elfogadni a bizonyított ökológiai tényeket. Legfőképpen azt, hogy egy területen alapvetően nem a ragadozómadarak miatt van kevés apróvad, hanem a nagyüzemi mezőgazdaság kedvezőtlen élőhely átalakító hatása miatt. – folytatja a szóvivő. – Az agrártermelés megsemmisíti az apróvadak búvó- és szaporódóhelyét, így számuk lecsökken. Ha azonban egy vadásztársaságban a szakmaiságot elnyomják a vágyálmok, könnyen azt hihetik, hogy az adott területen hússzor annyi fácánnak és nyúlnak kellene lennie. A legegyszerűbb a ragadozómadarakat okolni azért, hogy nem ez a helyzet, és innen már csak egy lépés az, hogy felmerül a madarak kiirtásának ötlete.”

Csakhogy a természetben ez sokkal inkább alulról felfelé szabályozott rendszer, tehát nem a ragadozók befolyásolják a prédák számát, hanem fordítva. A predátorok jellemzően az öreg, beteg, a szaporodásban már egyébként is kevés szerepet játszó prédát fogják meg, így, miközben nem csökkentik jelentősen a populáció nagyságát, alapvetően járulnak hozzá az egészséges állomány fennmaradásához. Orbán Zoltán elmondta, hogy az utóbbi években három esetben, négy feltételezett elkövető ellen folyt per ragadozómadár-mérgezés gyanújával, és az összes esetben hivatásos vadászok voltak az érintettek.

„Természetesen a vadásztársadalom nagy többsége lelkiismeretes, törvénytisztelő ember. A kevés törvénysértő azonban hatalmas károkat képes okozni. A vadásztársadalom igyekszik kivetni magából ezeket a bűnelkövetőket, amit az is jelez, hogy a 2012–2016 között zajlott Helicon ragadozómadár-védelmi life projectben (amelynek kifejezett célja volt a mérgezések visszaszorítása) két vadászati szervezet is partnere volt az MME-nek – tartja Orbán Zoltán.  Ugyanakkor rendkívül nehéz tetten érni, bizonyítani a mérgezést, hiszen az általában rejtetten történik a gyepeken, szántókon. Mindenesetre egyszer előfordult, hogy az elkövetők egy, a sasokat figyelő, vadkamera szeme láttára követték el a bűncselekményt.”

A madármérgezés tömegességét 2012–2016 között a Helicon life projekt keretében monitorozták, és az újabb programban most is ezt teszik. Ennek adatbázisaiból kiderül, hogy 2000 és 2015 között évente átlagosan nagyjából 40-50 szándékos mérgezési eset fordult elő, és ehhez jönnek még a véletlen mérgezések. Sasból évente bizonyítottan átlagosan tíz példány hullik el mérgezés következtében, de 2012-ben például 16 parlagi sas veszett oda. E szám nagysága akkor válik kézzel foghatóvá, ha tudjuk, hogy hazánkban mindössze kétszáz parlagisas-pár él.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.