Következő mérkőzések
Spanyolország
21:002024. július 09.
Franciaország
Hollandia
21:002024. július 10.
Anglia

A kutatók szerint már kiskorban érdemes megalapozni a jó szokásokat

Kevesebb időre a képernyő előtt, jobb minőségű alvásra és aktív játékra van szüksége az öt év alatti gyermekeknek ahhoz, hogy egészséges felnőtté váljanak. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által kiadott új iránymutatások szerint egyáltalán nem kifizetődő, ha a kisgyereket a tévé vagy a táblagép elé ültetjük.

2019. 05. 08. 16:12
A legfrissebb felmérés alapján a kutatók legfeljebb egy órát javasolnak a képernyő előtt Fotó: Arpad Kurucz Forrás: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelenleg a felnőttek több mint 23 százalékát és a serdülők 80 százalékát érinti a mozgásszegény életmód, ami ­miatt évente több mint ötmillióan halnak meg minden korcsoportban – olvasható a WHO oldalán elérhető angol nyelvű kutatásban, amelyben kifejtik: mindez megelőzhető lenne, ha a megfelelő testmozgás és az alvási szokások már egészen kis korban kialakulnak.

– A korai gyermekkor – tehát öt év alatt – a legideálisabb arra, hogy a gyermek szokásait hosszú távon megalapozzuk. Ezek az életmódminták később is elkísérik majd gyermekeinket, megteremtve ezzel egy olyan rutint, amelynek segítségével hosszú és egészséges élet várhat rájuk. A legfontosabb, amit tennünk kell, hogy visszajuttassuk a játékokat a gyerekeknek, vagyis csökkentenünk kell a passzív időtöltést, miközben az alvás minőségén javítunk – mondta Juana Willumsen, a Egészségügyi Világszervezet, a WHO gyermekkori elhízást és testmozgást vizsgáló egyik kutatója, kiemelve, hogy bármennyire is nehéz, a szülők ne ültessék passzívan a képernyők elé a kicsiket, ne adjanak a kezükbe tabletet vagy mobiltelefont szórakoztatásul.

A WHO szakértői testülete 33 országból összesen 195 430 főt tanulmányozott, akiknél azt vizsgálták, milyen hatása van a nem megfelelő alvásnak, a televíziónak, a székben vagy a babakocsikban eltöltött időnek a kisgyermekekre. Kiderült például, hogy azok a gyerekek, akiknek az alvásideje rövid, túlsúlyosak és elhízottak lesznek serdülőkorban. A hosszú távú elégtelen alvás ugyanis megnöveli a zsírszövetek kialakulásának esélyét. – A fizikai aktivitás javítása, az üléssel töltött idő csökkentése és a kisgyermekek számára a minőségi alvás biztosítása javítja fizikai, mentális egészségüket, nem utolsósorban pedig segít megelőzni a gyermekkori elhízást és a kapcsolódó betegségeket az élet későbbi szakaszában – összegezte Fiona Bull programvezető.

A legfrissebb felmérés alapján a kutatók legfeljebb egy órát javasolnak a képernyő előtt
Fotó: Kurucz Árpád

Emlékeztetett: a gyermekkori elhízás legjobb ellenszere tehát a testmozgás mellett az „ülőidő” csökkentése és a megfelelő alvásidő.

Az Egészségügyi Világszervezet által közzétett ajánlás szerint az egy évnél fiatalabb babáknak naponta többször kell biztosítani a fizikai aktivitást. Azokat a piciket, akik még nem tudnak kúszni, legalább 30 percig hasra kell fektetni – természetesen az ébren töltött időben. A három hónapnál fiatalabb babáknak ugyanakkor 14-17 óra, míg a négy hónapnál idősebb, de egy évnél fia­talabb babáknak 12-16 óra jó minőségű alvást javasolnak. Az egy és két év közötti gyermekek számára napi 10-13 óra alvást és legalább háromórás fizikai aktivitást tanácsol a WHO, és legfeljebb egy órát a tévé vagy bármilyen „kütyü” előtt. Fontos az is, hogy ebben a korcsoportban szintén nem ajánlott egyszerre egy óránál több időre korlátozni a gyerekek mozgását, például a babakocsiba vagy a kocsiülésbe bekötve.

A világszervezet szerint a 3-4 éves gyermekek esetében legalább három óra aktív időtöltés javasolt, amelyből legalább 60 perc – mérsékelt vagy erőteljes intenzitású – fizikai aktivitás lenne szükséges. A szakemberek szerint kulcsfontosságú, hogy a hosszabb ­ideig tartó, képernyő előtt eltöltött időt aktívabb játékkal váltsuk fel. A szülőknek éppen ezért az interaktív – de nem digitális alapú – közös időtöltést javasolják, mint ­például az olvasás, a mesemondás, az énekek és mondókák vagy épp a társasjátékok.

Érdekes, hogy a képernyő előtt töltött idővel kapcsolatban megoszlanak a vélemények: amíg az Egyesült Államokban 18 hónapos kor előtt nem ajánlják a gyerekeknek a képernyőnézést, Kanadában kétéves kor a határ, míg Nagy-Britanniában nincs ilyen hivatalosan ajánlott limit.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.