Mennyi folyadékot kell innia egy iskolás gyereknek?

Legyen szó bármilyen évszakról, mindig oda kell figyelni a gyermekek folyadékbevitelére. A hidratációnak nem csak sport vagy mozgás közben, de a számítógépek előtt ülve is fontos szerepe van – írja a feol.hu.

Forrás: MW2020. 11. 22. 13:32
null
A hidratációnak nem csak sport vagy mozgás közben, de a számítógépek előtt ülve is fontos szerepe van Fotó: Beverly Adams Forrás: Flickr
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy hazai kommunikációs ügynökség készített szakértői anyagot, amelyben Nagy-Parádi Tímea táplálkozási szakértőt kérdezték arról, hogy mennyi folyadékot igyon egy iskolás?

6-14 éves gyerekeknek mennyi folyadékot kell fogyasztaniuk naponta?

A különböző ajánlásoknak megfelelően a 6-8 éveseknek naponta 1,2-1,6 liter, a 8-12 éveseknek 1,6-2 liter, a 12-14 éveseknek pedig 2-2,4 liter folyadékra van szükségük. Édesanyaként is tudom, hogy ezek a mennyiségek csak számok.

A lényeg az, hogy gyermekeinket a rendszeres folyadékfogyasztásra ösztönözzük.

Meg kell nekik tanítani, hogy amikor már a szomjúságot érzik, az már késő, olyankor már a szervezet védelmi rendszere kiált segítségért.

Mi számít folyadéknak?

Természetesen minden, a nap folyamán elfogyasztott folyadékot figyelembe kell venni. Gyermekek esetében legjobb, ha a folyadék legalább 60%-a ivóvíz, a többi lehet kisebb mennyiségben leves, gyümölcslé, tea, vagy a sporttevékenység kiegészítéséhez jó választás az izotóniás vagy a vitaminos ital is.

Sok gyermek ül a számítógép előtt, ők milyen rendszeresen igyanak?

A számítógép teljesen leköti a gyermekek figyelmét, ezért nagyon fontos, hogy készítsünk be nekik folyadékot. A gyerekek sokszor nem szívesen isznak vizet, ezért jó praktika például egy vitaminital, ami nem tartalmaz felesleges cukrot, esetleg gyümölcstea pici mézzel ízesítve.

Lehetőség szerint próbáljuk meg őket elmozdítani a gép elől, és egészséges, rengeteg mozgással tarkított programokat szervezni.

A hidratációnak nem csak sport vagy mozgás közben, de a számítógépek előtt ülve is fontos szerepe van
Fotó: Flickr

Ha a kisiskolás rendszeresen sportol, mire figyeljünk?

Aki sportol – akár gyerekről akár felnőttről beszélünk – annak jobban oda kell figyelnie magára. Ezt jó, ha már gyerekkorban megtanítják az embernek. Több folyadékot, vitamint, ásványi anyagot, aminosavakat, értékes kalóriát kell fogyasztani. Naponta 5-ször, 6-szor kell kiegyensúlyozottan, rostdúsan táplálkozni, oda kell figyelni a tudatos folyadékfogyasztásra, illetve pihenni kell, s testileg, lelkileg feltöltődni.

Lehet-e „túladagolni” a folyadékokat?

A hirtelen nagymennyiségű folyadék bevitele intoleranciát okoz, sőt akár a vízmérgezés is gyerekek esetében gyorsabban kialakulhat. De ez extrém dolog, szerencsére ritkán következik be.

Ezért is fontos, hogy sportoláskor sűrűbben szóljunk a pálya széléről, hogy igyon a gyerek, s kihangsúlyoznám a gyerekek esetében az edző szerepét.

Szerencsére manapság kicsi kortól egyesületi keretek között szakedző foglalkozik a gyerekekkel. Fontos, hogy az edző is hívja fel a gyerek figyelmét a folyadékpótlás fontosságára, legyen szó akár izotóniás italokról.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.