A böjt, vagy a léböjt célja a megtisztulás, ám a kúra során jónéhány kilótól is megszabadulunk. Lényege, hogy elhagyjuk a szilárd ételeket, kizárólag gyógyteákat, zöldség- és gyümölcsleveket valamint ásványvizet fogyasztunk. Szervezetünk ilyenkor a tartalékait használja fel, miközben testünkből a felesleges anyagok eltávoznak. Erre időközönként óriási szükség van, hiszen az anyagcsere során termelődött salakanyagok, a gyógyszerek maradványai, a belélegzett toxikus anyagok, a test elhalt sejtjei, illetve a túlhajtott életmódnak köszönhető méreganyagok olyan gyorsan halmozódnak fel szervezetedben, amivel test nem mindig tudja felvenni a versenyt. Első hallásra talán nehéznek tűnik, mégis mindenki, aki egészségesnek és jó teherbírásúnak érzi magát, képes erre az önfegyelemre és lemondásra – írja a diétaésfitnesz.hu.

Testi-lelki tisztulás
Böjtölés közben az anyagcsere-folyamatok felgyorsulnak, az immunrendszer megkönnyebbül és megerősödik, szervezetünk működése pedig kiegyensúlyozottabbá válik. A gyulladást, allergiát kiváltó anyagok többsége is távozik, a bélrendszer megnyugszik. Az erek átjárhatóbbá válnak, mert falaikról a lerakódott zsír lebomlik. A bőr megtisztul, feszesebb, hamvasabb lesz, szemeink csillognak. A léböjt során a testi megtisztulás mellett kiemelten fontos a testi-lelki-szellemi egység visszaállítása. Ez a diéta kiváló alkalom az életmódváltásra is. Ha tudatosan figyelünk rá, hogy minél tovább tiszta maradjon testünk-lelkünk, olyan életérzéssel gazdagodunk, ahol energiáink megsokszorozódnak, teljesítőképességünk kiegyensúlyozott, életünk pedig sok tekintetben harmonikusabb, boldogabb lesz.
Jó tudni! A léböjt eredményességét segítik a különféle relaxációs technikák, meditációk valamint a masszázs, az aromaterápia és a szauna is. Előfordulhat fáradékonyság, álmosság, esetleg fejfájás. Ha ezt tapasztaljuk, sétáljunk a friss levegőn. Az első napokban vércukorszint is lecsökkenhet, amit nyugodtan orvosolhatunk egy kanál mézzel.
Hatások
Felkészülés a böjtre
A böjt előtti időszakban, főleg az azt megelőző napon nem szabad nehéz ételeket enni. Reggelire együnk zabpelyhet, müzlit vagy gyümölcsöt, ebédre és vacsorára zöldség- és gyümölcssalátát, joghurtot.