Háromórás diéta – Vajon tényleg működik?

Létezik, hogy háromóránként eszünk és mégis fogyunk? Ennek az ideálisnak hangzó ötletnek a kitalálója szerint az sem igazán számít, mit eszünk, mert a rendszer szabályozza az anyagcserét, energikussá tesz. Sőt gyors fogyást is ígér.

Forrás: Diéta és Fitnesz2021. 04. 06. 11:00
null
A kép illusztráció. Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem lenne nagy baj, ha igaz lenne a háromórás diéta, de gyanús, hogy túl szépen hangzik... Egy Kaliforniában élő fitneszújságíró, Jorge Cruise azt állítja, hogy a fogyás nem a kalóriák számlálásán vagy a zsírmentes élelmiszerek fogyasztásán, hanem kizárólag a helyes időzítésen múlik. Szerinte a szervezet bioritmusának megfelelően, háromóránként kell enni, hogy optimálisan működjön az anyagcsere – olvasható a diétaésfitnesz.hu cikkében.

A DIÉTA LÉNYEGE

Reggel, a felkelést követő egy órán belül kell először enni, utána pedig háromóránként, de az fontos, hogy három órával a lefekvés előtt már ne legyen étkezés. A fitneszguru szerint – szinte – mindent lehet enni, viszont a mennyiségekre figyelni kell. Hatásosabb azért, ha elhagyjuk a csokit, a sütit, az üdítőt.

A kép illusztráció. Fotó: Pexels

Főétkezéskor zsiradékot, fehérjét és szénhidrátot is kell fogyasztani. A legjobb, ha sovány húst; főleg csirkét, halat, tojást, csökkentett zsírtartalmú tejtermékeket, teljes kiőrlésű gabonákat, olajos magokat, sok zöldséget és gyümölcsöt eszünk, zsiradékból hidegen sajtolt olajokat használunk, és kerüljük a transzzsírokat, valamint a bő olajban, zsírban sütést.

Étkezésenként 400 kalória vihető a szervezetbe, de az egyensúly megtartása a legfontosabb, ha a reggelink és a tízóraink kisebb mennyiségű volt, növelhetjük az ebéd adagját. Cruise tanácsai szerint a főétkezések közé kisebb, 100 kalóriás étkezéseket kell beilleszteni, természetesen tartva a háromórás időzítési szabályt. Arra is figyelni kell, hogy a napi bevitel ne haladja meg az 1450 kalóriát.

A fitneszújságíró szerint a reggeli a legfontosabb étkezés, ezzel lehet pótolni az éjszakai méregtelenítéshez felhasznált energiát. Azt ajánlja, az ebédet osszuk két kisebb adagra, így egyrészt nem leszünk eltelve, a maradékot pedig félre tudjuk tenni a – három óra múlva – következő étkezésre. Az uzsonna így – Cruise szerint – lehet akár édesség is, de azért jobb, ha túrókrémből, almából és pár szem dióból, kis sajtból vagy salátából áll, ahogy a tízórai is. Vacsoránál ügyelni kell, hogy ne terheljük túl a szervezetet. A közvetlenül lefekvés előtti étkezés energiatartalmát a szervezet hasznosítás helyett elraktározza.

HATÁSA

Ha több mint három óra telik el két étkezés között, a test beindítja az úgynevezett „éhezési mechanizmusát”, mert nem tudja, mikor jut legközelebb táplálékhoz. Viszont, ha megfelelően időzítjük az étkezéseket, élénkebbek leszünk, növeljük az izomtömeget, és ami a legfontosabb: hasról és derékról fogyunk elsősorban – állítja Jorge Cruise fitneszszakértő.

A háromórás diétával az anyagcsere egyenletes marad, ami folyamatos zsírvesztést eredményez. Mivel a vércukorszint is nagyrészt egyensúlyban marad, a napi energiafelvételre ügyelve, kisebb adagokat fogyasztva, elérhetjük a kívánt testsúlyt.

A háromórás diéta módszeréről szóló eredeti cikk elérhető a Diéta és Fitnesz oldalán.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.