Ezek a meglepő tünetek is utalhatnak szorongásra

A szorongás egyes tüneteit sokan átélik anélkül, hogy észrevennék. Ha gyakran tapasztalja ezeket a tüneteket, akkor lehetséges, hogy burkolt szorongással él – olvasható a Gyógyzóna cikkében.

Forrás: GYÓGYZÓNA2021. 10. 20. 14:04
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szorongás klasszikus tünetei mellet fontos ezekkel a kevésbé ismert jelekkel is tisztában lenni, hogy felismerhessük magunkon vagy a környezetünkben lévő személyeken. A The Psychology Group szerint napjainkban sok ember szenved pánikbetegségtől anélkül, hogy megkapná a számára szükséges segítséget.

Ezek is a szorongás tünetei lehetnek

  • Légszomj: Ha pánik állapotot élünk át, gyakran visszatartjuk a lélegzetünket vagy épp gyorsabban veszünk egymás után levegőt ahelyett, hogy nyugodtan, mélyen lélegeznénk.
  • Mellkasi fájdalom: A szorongás vezethet éles, intenzív mellkasi fájdalomhoz, amit akár szívrohamnak is gondohatunk. Egy sürgősségi osztályon végzett felmérés kimutatta, hogy a mellkasi fájdalom miatt sürgősségi ellátást igénylő páciensek közel 30 százalékának elsődleges problémája a szorongásból vagy más pszichológiai háttérből ered.
  • Bőrproblémák: A bőr a test legnagyobb szerveként minden külső és belső testi folyamatot érzékel, ezáltal a szorongást és a stresszt is. Tartósabb szorongás hatására a bőrön megjelenhet akné, ekcéma és különböző kiütések, de akár a már jelenlévő bőrproblémákat is súlyosabbá teheti.
  • Hideg végtagok: Amikor nagymértékű vagy hirtelen stressz hatására pánikba esünk, a testünk túlélési üzemmódba kapcsol, és a végtagokból a nagy szervekbe áramoltatja a vért. Emiatt a végtagjaink elhidegülnek, mivel nem kapnak megfelelő mennyiségű vért.
  • Izomfeszültség: A szorongással élők tudat alatt is sokszor összeszorítják az állkapcsukat, vagy megfeszítik az izmaikat, ami hosszútávon fájdalomhoz és merevséghez vezethet. Ha észrevesszük magunkon, hogy éppen megfeszítve tartjuk egyik testrészünket, engedjük el a feszültséget, és mozgassuk át óvatosan.
  • Gyomorproblémák: A szorongás és a krónikus stressz sokféle gyomorproblémát okozhat, mint például hasmenést, puffadást, émelygést és emésztési zavarokat.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Forrás: PEXELS

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.