Covid–19 utáni szorongás: a barlangszindróma

A koronavírus-járvány megjelenése óta gyökeresen megváltozott az életünk, azonban az utóbbi hónapokban a járvány aktuális csillapodásának és a beoltottak növekvő számának köszönhetően az életünk visszatért a járvány előttihez hasonló kerékvágásba. Nem mindenki érzi azonban úgy, hogy készen áll erre. Bár a világjárvány még nem ért véget, és indokolt bizonyos járványügyi szabályokat betartani, de az nem egészséges lelkiállapotra utalhat, ha valaki be van ugyan oltva, mégsem meri elhagyni az otthonát. Az esetükben fennálló pszichológiai állapot leírására alkották meg a szakemberek újonnan a barlangszindróma elnevezést – írja a gyogyzona.hu cikke.

Magyar Nemzet
Forrás: gyogyzona.hu2021. 09. 03. 15:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A „barlangszindróma” kialakulásának hátterében álló okként feltételezik azt, hogy az egyén nem képes reálisan felmérni a cselekedeteit kísérő kockázatot – tehát például hiába az oltás nyújtotta védelem, a barlangszindrómában szenvedő egyén túlságosan fél a vírussal való fertőződéstől ahhoz, hogy elhagyja a lakását.

Izoláció és egyedüllét

Náluk megszokottá vált a teljes elvonultság érzése, és félnek visszatérni a régebbi életükhöz annak ellenére is, hogy az oltás előtti időszakhoz képest a rendelkezésre álló védőoltások, az előírásoknak megfelelően alkalmazva, különböző fokú, de jelentős védelmet biztosítanak. Az állapot hátterében állhat az is, hogy valaki nem szeretne megválni a pandémia alatt kialakított izolációtól és egyedülléttől, mert számára ez inkább pozitív változás a Covid–19-járvány előtti élethez képest.

A teljes cikk, benne a „barlangszindróma" megszüntetésének módjával ITT érhető el.

Borítókép: unsplash

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.