Mi fán terem az alvásparalízis?

Kevés alvásparalízises esetet diagnosztizálnak, de ha érintett vagy, valószínűleg átélted már az apokalipszist. Nézzük, mi mindent produkálhat a tudatalatti alvás közben! – írja cikkében a That’s life.

Forrás: thatslife.hu2021. 10. 10. 11:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az általános leírás alapján az alvási paralízis (sleep paralysis) közvetlenül elalvás után vagy ébredés előtt, háton fekve jelentkezik. 

Az alvó személy kénytelen-kelletlen konstatálja, hogy a teste mozgásképtelen és egyre félelmetesebb eseményeket él át idő- és térbeli határok nélkül.

Ilyenkor sokan úgy érezhetik, hogy óriási nyomás nehezedik a mellkasukra vagy a végtagjaikra, szinte úgy, mintha ott ülne az ördög. Henry Fuseli ezt az állapotot ragadta meg és vitte vászonra 1781-ben The Nightmare címmel.

Tehát nem egy hagyományos rossz álomról van szó. 

Az alvásparalízis során sem a test, sem az agy nem képes pihenni. Ez azzal a kellemetlen következménnyel jár, hogy az ember fáradtabb lesz ébredéskor, mint amikor lefeküdt.

Az iszonyatos hallucinációk teljesen valóságosnak tűnnek, hiszen közben többször érzékelheti úgy az illető, hogy felébredt, s így látszólag egyre csak fokozódik az idegtépő eseménysorozat tétje.

Bár alig kutatják a témát, az interneten fellelhető anyagok sokat segítettek a diagnózis felállításában. 

Így már könnyebb volt tudatosítani, hogy ha jön az alvásparalízis, a legjobb egyszerűen megvárni, amíg eltűnik.

A teljes cikket ITT érheti el. 

Kiemelt kép: Pexels

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.