Évtizedekig kizárólag bébiételt, esetleg ivólevet készítettek a sütőtökből. De napjainkban, a világ legkülönbözőbb tájainak konyhaművészetét megismerve, egyre népszerűbb lett ismét ez a zöldség. Talán nem véletlenül, hiszen rendkívül olcsó, mégis ízletes – derül ki a diétaésfitnesz.hu cikkéből.
Gyógyító zöldség
- Magas káliumtartalmának köszönhetően segít a sav-bázis egyensúly fenntartásában,
- vérnyomáscsökkentő,
- vízhajtó hatású,
- a benne lévő antioxidánsok és a karotinoidok megkötik a szabad gyököket,
- megerősíti az immunrendszert,
- segít megelőzni a keringési betegségeket és daganatok kialakulását,
Bátran használhatunk hozzá sokféle fűszert:
- Ha levest főzünk belőle, szerecsendió, római kömény, koriander, curry és gyömbér lehet az ízesítője.
- Köretként pürésítve, csőben vagy rozmaringgal sütve kiváló.
- Különös desszerteket, sőt akár még lekvárokat is készíthetünk belőle, ha gyömbérrel, szerecsendióval, szegfűszeggel és fahéjjal ízesítjük.