Van megoldás a körömrágásra és a körömbenövésre is

A körmeink egészsége nem csak esztétikai jelentőségű, egy rossz szokás vagy elhalogatott segítségkérés akár súlyos problémákat okozhat. Minderről Váradi Gréta kéz- és lábápoló specialistát kérdezte a Hajdú-Bihar megyei Napló.

Forrás: haon.hu2021. 10. 05. 11:44
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egyik sokakat érintő probléma a körömrágás. A kényszeres cselekvésnek főként a stressz az oka. A szakember elmondása szerint már kisgyermekkorban kialakulhat, az otthoni körülmények, az óvodai vagy az iskolai környezetben előforduló problémák is elő­idézhetik.

– A gyerekek próbálják levezetni a feszültséget. A felnőtteknek oda kell figyelni, mert ebben az életkorban még lágy a körömszerkezet, és a későbbiekben előfordulhatnak maradandó deformitások a körömlemezen, esetleg a bőr is megvastagodhat miatta – mondta. Felnőtteknél is gyakori, sokan nem képesek felhagyni rossz szokásukkal. Sokszor már észrevétlenül is belefeledkeznek, így pedig baktériumforrás lehet, hiszen a kezek tisztaságára sem tudnak figyelni minden pillanatban. Így egyhamar kialakulhat gombásodás, fertőzés. Megoldásként a körömépítést említette géllakkal vagy protézissel, de mint mondta, a rágást megelőző gyógyszertári, keserű ízű lakkot is érdemes kipróbálni. Utóbbi használatával kapcsolatban szakértő tanácsát javasolta használat előtt.

Szintén sokakat érint a körömbenövés problémája, ez is minden korosztályban előfordul. A leggyakoribb panaszok közé sorolható probléma legtöbbször a nagylábujjakat érinti. Okozhatja rossz lábbeli, erős terhelés, a körömágy formája, rossz körömvágási technika, a köröm erőssége és hajlítottsága, bőrérzékenység, csontok deformitása, de akár genetika is. Gyulladással, gennyesedéssel, köröm­elválással és gombásodással járhat. Váradi Gréta azt mondta, egyebek mellett az aláfordult rész eltávolításával és fertőtlenítésével kezelik a problémát, illetve otthoni szaktanácsadással látják el a vendéget.

A teljes cikket IDE kattintva olvashatják!

A borítókép illusztráció

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.