A lelki egészségért kampányol az UNICEF Magyarország a gyermekek világnapján

Kampányt indított az UNICEF Magyarország a gyermekek világnapja alkalmából. A Nézz szembe a problémával! című kezdeményezés arra hívja fel a figyelmet, hogy csak akkor tudunk segíteni a lelki nehézségekkel küzdő fiataloknak, ha a probléma nem tabu, segítséget kérni pedig nem szégyen – derült ki a szervezet szombati közleményéből – írja az MTI.

Forrás: MTI2021. 11. 20. 20:32
Budapest, 2019. november 20. Kk sznnel vilgtjk meg a Mvszetek Palotjt 2019. november 20-n. MTI/Szigetvry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az UNICEF Magyarország azt közölte az MTI-vel, hogy a 10–19 év közötti fiatalok közül hétből legalább egyet diagnosztizáltak valamilyen mentális zavarral a világon: csak Európában kilencmillió serdülő érintett a problémában.

Az UNICEF legfrissebb globális felmérése szerint a 15–24 éves korosztály több mint egyharmada számolt be gyakori szorongásról és idegességről, és csaknem minden ötödik vallott tartós lehangoltságról és motivációhiányról.

A pandémia hatására pedig mára egy egész generáció mentális egészsége került veszélybe – tették hozzá.

A szervezet november 20-tól ingyenes online kurzussal segíti a pedagógusokat, hogy képesek legyenek felismerni és lehetőség szerint meg is előzni a gondjaikra bízott diákok komolyabb mentális problémáit – írták.

A világnap estéjén húsz magyar településen számos ikonikus épület és köztéri alkotás kap kék díszkivilágítást, így emlékeztetve a gyermekjogok fontosságára.

Többek között kék fényben úszik majd a MÜPA, a Duna Aréna és a Puskás Aréna, a pécsi Tv-torony, a tatabányai turulszobor, a tatai Fellner Jakab Kilátó, valamint a székesfehérvári Mol Aréna Sóstó.

A kampány részeként szombaton a Budapesti Közlekedési Központ járatain fiatalok hangja hívja fel az utasok figyelmét arra, hogy figyeljünk a körülöttünk, velünk élő gyerekek lelki egészségére, a MÁV szerelvényein utazók pedig a kijelzőkön találkozhatnak a Nézz szembe a problémával! kampány üzeneteivel.

A közösségi médiában bárkinek lehetősége nyílik csatlakozni az UNICEF Magyarország kezdeményezéséhez, és kifejezni, hogy számára is fontosak a gyermekjogok és a gyerekek lelki egészsége – áll a közleményben.

Borítókép: A gyermekek világnapján kék színnel megvilágított Művészetek Palotája 2019-ben (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.