Ez az étrend segíthet a fogyásban és a futásteljesítmény növelésében

Törőcsik Regina táplálkozás-szakértő szerint a növényi étrend a magas szénhidrát, illetve az alacsony fehérje és zsírbevitelen alapszik, és a futásban is számít az energianyerés – olvasható a Csupasport cikkében.

Forrás: Csupasport2021. 12. 14. 14:37
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre jobban elterjed a vegán életmód, s egyre többen alakítják úgy az étrendjüket, hogy kizárólag növényi alapú ételeket fogyasztanak. Törőcsik Regina segítségével megtudhatjuk, milyen előnyei vannak a növényi táplálkozásnak a futásteljesítmény növelésében.

A növényi étrend a magas szénhidrát- és relatíve alacsony fehérje- és zsírbevitelen alapszik, és mivel a futáshoz a fő energiaforrásunk a szénhidrát, könnyen tudunk energiát nyerni az étkezésekből 

– mondta a Csupasportnak Törőcsik Regina táplálkozás-szakértő. 

Hangsúlyozta: Természetesen fontos figyelnünk arra, hogy lassan felszívódó szénhidrátokat fogyasszunk, de a futások köré igazítva a gyorsabb felszívódású szénhidrátforrásoknak is lehet létjogosultságuk. 

Nem mellesleg a növényi étrenddel stabil vércukorszint állítható be.

 További előny, hogy az állati fehérjék órákig tartózkodnak a bélrendszerben, míg a növényi fehérjéket egy-két óra alatt építőelemeire bontja a szervezet. 

Ez azt jelenti, hogy az állati fehérjéket sokkal több időbe telik teljesen megemészteni, ráadásul több energiát is igényel a folyamat, amit akár az edzésünkre is fordíthatnánk.

Törőcsik Regina szerint 

a zöldségfogyasztás az izomláz csökkentésében is segít, valamint a telített szénláncú állati zsírok lassítják a regenerációt.

A szakember elmondta, ha növényi alapon étkezünk, akár evés után egy órával már futhatunk is, míg az állati eredetű ételek esetében három-négy óra is szükséges lehet, hogy az ételt megemésszük, és ne okozzon gondot az edzésen.

A teljes cikk ITT olvasható.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Unsplash)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.