Készülhet oltás rák, elhízás, Alzheimer-kór és kopaszság ellen is

Védőoltásokat terveznek krónikus, agresszív, genetikai hátterű betegségek ellen is, amelyek a terápiákban (ma még gyógyíthatatlannak tűnő betegségek ellen) is használhatóak lehetnének – mondja dr. Kulcsár Andrea infektológus.

Forrás: ORIGO2021. 12. 29. 19:47
ILLUSZTRÁCIÓ Forrás: PIXABAY
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fantasztikus lehetőségeket nyithatnak meg az új vakcinák

A mostani, koronavírus elleni járványnak van egy rendkívül pozitív hatása a prevencióban: olyan új védőoltásokat fejlesztettek ki, melyek reményt adnak arra, hogy később akár az Alzheimer-kórra, anyagcsere-betegségekre vagy más, örökletesen velünk lévő elváltozásokra is képesek lennének hatni.

Jelenleg három (részben) rák ellen is használható vakcina létezik: a HPV-elleni oltás, mely a méhnyakrák ellen véd, a Hepatitisz elleni védőoltás, amely egyben a májrák kockázatát csökkenti jelentősen, illetve a BCG-oltás, ami a hólyagrák kockázatának mérséklésében játszik szerepet. Az új technológiák (főleg az mRNS vakcinák) elképesztő távlatokat nyithatnak majd a megelőzésben és még akár a gyógyításban is - olvasható az Origo cikkében.

A cikk teljes tartalma ide kattintva érhető el.

Borítókép: Az új védőoltások a krónikus, agresszív, genetikai hátterű betegségek ellen is alkalmazhatóak lesznek (Fotó: Pixabay)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.