A hisztamin intolerancia tünetei azért jelentkeznek, mert csökkent a szervezetben a hisztamint lebontó diamino-oxidáz (DAO) enzim szintje.
Ennek hiányában a magas hisztamin tartalmú ételek hatására, vagy azok az élelmiszerek miatt, amelyek fogyasztása a szervezetben fokozza a hisztamin termelését, megjelennek az említett tünetek
– magyarázza dr. Balogh Ádám.
Hisztamin intolerancia esetén panaszokat okozhatnak többek közt a sajtok, a csokoládé, ketchup, a mogyoró, dió, citrusfélék, de a különböző készételekben és üdítőkben megtalálható élelmiszer adalékok is
– hogy csak az ünnepi menüben, a gyerekek által kedvelt összetevőket említsük. A problémás élelmiszerek listája valójában ennél hosszabb.
Diétával kezelhető
A hisztamin intolerancia vérvizsgálattal kimutatható, a diamino-oxidáz enzim értékét ez alapján meg lehet határozni. A kivizsgálás során gondolni kell az egyéb, hasonló és gyermekeknél szintén előforduló kórképekre is, mint például az ételallergia, laktóz intolerancia és autoimmun gluténérzékenység.
A teljes cikket ITT olvashatja tovább.