Ezért is fájhat a gyerek hasa az ünnepek után

Az ünnepi időszakban a gyerekek több édességet fogyasztanak, ami megterhelheti a gyomrukat. Ha azonban elhúzódó hányinger, hányás, hasmenés és hasfájás jelentkezik, gondolni kell a hisztamin intoleranciára is. Ez a felnőttek körében gyakori kórkép ugyanis gyermekeknél is előfordulhat. Dr. Balogh Ádám gyermekgyógyász, allergológust, a Budai Allergiaközpont orvosát a tünetekről és kivizsgálásról beszélt – olvasható az Origo cikkében.

Juhász Kristóf
Forrás: ORIGO2022. 01. 09. 10:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csokoládé és diós bejgli

Az ünnepi menüsor sok olyan fogást tartalmaz, amely felerősíti a hisztamin intoleranciások tüneteit. Ha a gyermeknek a sok csoki mikulás után fáj a hasa, nem biztos, hogy csak a túlevés miatt érzi rosszul magát. A csokoládé ugyanis hisztaminban gazdag, egyéni érzékenységtől függően a fogyasztása eltérő erősségű tüneteket okozhat.

A hisztamin intolerancia tünetei azért jelentkeznek, mert csökkent a szervezetben a hisztamint lebontó diamino-oxidáz (DAO) enzim szintje.

Ennek hiányában a magas hisztamin tartalmú ételek hatására, vagy azok az élelmiszerek miatt, amelyek fogyasztása a szervezetben fokozza a hisztamin termelését, megjelennek az említett tünetek

 – magyarázza dr. Balogh Ádám.

Hisztamin intolerancia esetén panaszokat okozhatnak többek közt a sajtok, a csokoládé, ketchup, a mogyoró, dió, citrusfélék, de a különböző készételekben és üdítőkben megtalálható élelmiszer adalékok is 

– hogy csak az ünnepi menüben, a gyerekek által kedvelt összetevőket említsük. A problémás élelmiszerek listája valójában ennél hosszabb.

Diétával kezelhető

A hisztamin intolerancia vérvizsgálattal kimutatható, a diamino-oxidáz enzim értékét ez alapján meg lehet határozni. A kivizsgálás során gondolni kell az egyéb, hasonló és gyermekeknél szintén előforduló kórképekre is, mint például az ételallergia, laktóz intolerancia és autoimmun gluténérzékenység.

A teljes cikket ITT olvashatja tovább.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.