Minden korábbinál többen indultak és teljesítették tavaly a Kéktúra távját

Az előző évhez képest huszonöt százalékkal nőtt 2021-ben a kéktúrázók száma, a teljesítők száma pedig a másfélszeresére emelkedett – olvasható a CsupaSport cikkében.

Forrás: CSUPASPORT2022. 01. 18. 9:41
Pilisborosjenõ, 2020. augusztus 22. Belföldi turisták haladnak az Országos Kéktúra útvonalán a Kis-Kevély-hegy oldalában. A gyalogút mellett álló fán frissen festett kék csík turistajelzés. MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre népszerűbb szabadidős sport Magyarországon a túrázás, ezt bizonyítja az is, hogy az Országos Kéktúra útvonalain egyre többen barangolnak. A Magyar Természetjáró Szövetség (MTSZ) adatai szerint tavaly 2020-hoz képest 25 százalékkal nőtt a kék sávjelzésen indulók, és 50 százalékkal az OKT-t teljesítők száma. Szám szerint 31 460-an vágtak neki az Országos Kéktúrának (OKT), a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúrának (RPDDK) vagy az Alföldi Kéktúrának (AK). A három táv valamelyikét összesen 992-en teljesítették az 1170 kilométer hosszú OKT-n 584-en értek végig.

Leggyorsabban 31 nap alatt járta be egy túrázó az utat, míg volt, aki 43 éve bélyegezte az első pecsétet az igazolófüzetébe.

Az 540 km-es RPDDK-t összesen 250-en teljesítették, a leggyorsabban nyolc nap alatt, a legkomótosabban 13 év alatt túrázta végig egy-egy teljesítő az útvonalat. A 870 km hosszú AK-n 158-an értek végig, 10 nap alatt a legfürgébb túrázó, míg volt, aki 16 évvel ezelőtt kezdte a túrát.

Volt olyan csúcsteljesítményt nyújtó is, aki egy év alatt mindhárom kéktúrát teljesítette 2580 km-t gyalogolva, és ezzel kiérdemelte az Országos Kékkör jelvényét. A teljesítők rekordszáma mellett egy másik csúcs is megdőlt tavaly: soha annyian nem túráztak egyszerre az Országos Kékkörön, mint október 9-én a kéktúrázás napján.

Borítókép: Belföldi turisták haladnak az Országos Kéktúra útvonalán a Kis-Kevély-hegy oldalában. A gyalogút mellett álló fán frissen festett kék csík turistajelzés (Fotó: MTI/Jászai Csaba)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.