Országos Kéktúra: miért érdemes elkezdeni?

Szoktál túrázni? Ha a válaszod nem, de nyitottnak érzed magadat az új dolgokra, akkor ajánljuk figyelmedbe az Országos Kéktúra útvonalát – írja a thatslife.hu.

Forrás: thatslife.hu2021. 07. 04. 16:16
null
Kéktúra-jelzés Forrás: Wikipedia
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bizonyára vannak olvasóink között jeles természetjárók, akik lelkiismeretesen járnak végig újabb és újabb útvonalakat, ám „megalapozott feltételezésünk szerint” nem ez a jellemző. Mit tehet az, aki nyitott egy kis túrázásra, de nem igazán ismeri a sport rejtelmeit? Lássuk, mit érdemes tudni az Országos Kéktúráról!

Mi az a Kéktúra?

A Kéktúra egy európai túraútvonal-hálózat magyarországi leágazása.

Három része van: a legfontosabb és egyben leghosszabb közülük az Írottkőtől kiinduló és Hollóházán végződő Országos Kéktúra (OKT). A nyugati és keleti országhatárt összekötő útvonalhoz csatlakozik dél-nyugaton a Dél-Dunántúli Kéktúra (DDK), keleten pedig az Alföldi Kéktúra (AK). A hármat együtt Országos Kékkörnek nevezzük.

Kéktúra-jelzés
Fotó: Wikipedia

Az Országos Kéktúráról

A túrázó egy pecsétkönyvben gyűjti a különböző túraállomásokon szerzett pecsétjeit, majd amikor sikeresen megtelítette igazolófüzetét, azt beküldi a Magyar Természetjáró Szövetségnek, akik ellenőrzik a pecsétek hitelességét, a hozzájuk rendelt dátumokat, majd ha mindent rendben találtak, a teljesítő nevét nyilvántartásba veszik és jelvénnyel jutalmazzák.

Az igazoláshoz a pecséteket a legtöbbször villanyoszlopokra vagy kerítésekre rögzített kis fülkében találjuk meg, ám sokszor kocsmákban, esetleg éttermekben kell kikérni azt. A kaland része a pecsételőhely megtalálása.

A teljes cikk ITT olvasható.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.