Öt zöldség, ami sokkal egészségesebb főzve, mint nyersen

Az egészségesen táplálkozók egyik vitatémája, hogy vajon a nyers vagy a fõtt zöldségek az egészségesebbek-e. Sokan azt vallják, hogy a fõzés létfontosságú tápanyagokat tesz tönkre a zöldfélékben. A kutatások azonban arra utalnak, hogy igenis vannak olyan zöldségek, amelyeket inkább fõzve érdemes elfogyasztani – olvasható a Diéta és Fitnesz cikkében.

Forrás: Diéta és Fitnesz2022. 01. 30. 12:08
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sárgarépa

A sárgarépa a benne levő béta-karotinnak – amely a szervezetben A-vitaminná alakul – köszönhetően tesz jót a látásnak és a bőrnek. 

Egy kutatás szerint azonban a főzés növeli a szervezet számára könnyen hasznosítható béta-karotin mennyiségét a zöldségben.

Paradicsom

A nyers paradicsommal mindössze a zöldségben benne levő, erőteljes antioxidáns hatású likopin 4 százalékát vesszük magunkhoz, mivel a vastag sejtfalak akadályozzák ennek a tápanyagnak a felszívódását. A főzés azonban megtöri a sejtfalakat, így a paradicsommártás és a paradicsomlé likopinja sokkal jobban hasznosul.

Spenót

A spenót nemcsak vastartalma miatt hasznos a szervezetnek, hanem a benne levő folsav miatt is, amely a sejtnövekedést és a szaporítószervek egészségét is támogatja. A párolás nem növeli a folsav mennyiségét a zöld levelekben, a jelentősége inkább annyi, hogy párolás közben a spenótlevelek összeesnek, így többet tudunk belőlük megenni.

Spárga

A spárgában sok a rákellenes hatású A-, C- és E-vitamin, ám a vastag sejtfalak akadályozzák ezek felszívódását. A főzés azonban segít megtörni a sejtfalakat.

Sütőtök

A sütőtök a répához hasonlóak kiváló béta-karotin forrás – ez a vegyület azonban sokkal jobban hasznosul a főtt zöldségben.

Az eredeti cikk ITT található.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels) 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.