Egyedülálló, fagyasztásos eljárással küzdenek a rák ellen Szegeden

Magyarországon először a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjában alkalmaztak fagyasztásos eljárást, krioablációs módszert csigolyát érintő daganat kezelésében – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága szerdán az MTI-t.

Forrás: MTI2022. 04. 13. 12:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közlemény szerint a krioablációs beavatkozást a csigolyatestet érintő daganatok kezelésében a világ legtöbb országában már jó néhány éve alkalmazzák, ám Magyarországon először Szegeden kezeltek vele betegeket.

A hűtéssel való fájdalomcsillapítás apróbb baleseteknél is a mindennapok alapvető megoldását jelenti, csakúgy, mint a sportolás közben szerzett sérüléseknél. Egy bizonyos idő után azonban ennek szövetroncsoló hatása van.

A krioablációs eljárás során egy speciálisan erre a célra kialakított kezelőtűt – egy röntgen képerősítő kontrollja mellett – vezetnek a csigolyatestbe, majd azt nagy nyomású argon gáz segítségével, -40 Celsius fokra hűtik. A kezelésnél több, fagyasztásból és olvasztásból álló ciklus követi egymást. A hűtés-olvasztás hatására károsodik a daganatszövet.

A hűtés miatt jégkristályok keletkeznek a daganatos sejtekben, továbbá a fagyasztás akadályozza a sejthártyán keresztüli folyadékmozgást is.

Idézték a közleményben Rideg Zoltánt, az SZTE Idegsebészeti Klinika munkatársát, aki elmondta, a beavatkozásnak több előnye is van. A korábban alkalmazott rádiófrekvenciás technikán alapuló kezeléshez képest a fagyasztással a fájdalomcsillapító hatás sokkal erősebb.

A Szegeden márciusban kezelt három beteg a beavatkozás után arról számoltak be, hogy jelentősen csökkent a fájdalmuk. A páciensek műtétjét egyedi méltányosság alapján, társadalombiztosítási finanszírozással végezték.

A kezelés alkalmazásáról személyre szabottan a tumor elhelyezkedése alapján hoznak döntést a szakemberek. A műtét csak altatásban végezhető, így azok a betegek, akik nem altathatók, nem vehetik igénybe a kezelést.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pixabay)

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.